(NE)SIGURNOST NA CESTAMA

U samo četiri sata 151 prometni prekršaj

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 27.04.2011 16:01
  • Objavljeno 27.04.2011 u 15:32
gužva, automobili, promet

gužva, automobili, promet

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

U akciji usmjerenoj na zaštitu pješaka u prometu koja je trajala četiri sata, od 11 do 15 sati, policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske jučer su zabilježili čak 151 prometni prekršaj

Iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozači su počinili 92 prekršaja, a sami pješaci, zbog kojih se ova preventivno - represivna akcija i provodi jer su jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu, 59 prekršaja.

Posebno je nadzirano kretanje pješaka na prometnicama i vozača motornih vozila u blizini, ali i izvan obilježenih pješačkih prijelaza.

Najveći broj prekršaja zabilježen je na riječkom području (20 pješaka i 36 vozača) te na opatijskom, gdje je prekršajno sankcionirano 19 vozača.

Najčešći prekršaji pješaka su prelaženje kolnika izvan obilježenog pješačkog prijelaza (33 prekršaja) te za vrijeme upaljenog crvenog svjetla na semaforu (25 prekršaja), dok je kod vozača najčešći prekršaj nepoštivanja prednosti prolaska pješaka (45 prekršaja).

Zbog nepoštivanja prometnih propisa, policija je pješacima uručila 28 prekršajnih naloga, pet novčanih kazni i 26 pisanih upozorenja, a vozačima, 65 prekršajnih naloga, 17 novčanih kazni, šest optužnih prijedloga i četiri pisana upozorenja.

Za vrijeme trajanja akcije Zaštita pješaka u prometu posada policijskog presretača oko 13.30 sati zatekla je i zaustavila 55-godišnjeg Opatijca na čvoru Diračje na Riječkoj zaobilaznici, koji je upravljao Mercedesom riječkih oznaka pri brzini od 178 km/h. Dozvoljena brzina je tamo 90 km/h, pa će protiv njega biti podnijet optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Rijeci.

Policija napominje da će i u narednom periodu nastaviti s provođenjem akcija usmjerenih na različite kategorije sudionika u prometu te stoga upućuje vozače i pješake da se pridržavaju prometnih pravila i propisa kako bi zajedničkim naporima, i policije i građana, spriječili najteže posljedice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi