OSIROMAŠENI SPLIĆANI

U samo četiri mjeseca dva i pol puta više onih koji nemaju za hranu

26.04.2013 u 19:34

Bionic
Reading

Split je dobio obnovljenu pučku kuhinju. Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, umjesto planiranih kozmetičkih izmjena u potpunosti je preuredila dosadašnju pučku kuhinju

Početkom godine splitska pučka kuhinja je imala 350 korisnika, a sada ih je 900. Na uređenje se čekalo gotovo dvije godine, a za ovaj projekt se iz gradske blagajne izdvojilo ukupno 9,5 milijuna kuna dok je Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom osigurao dodatnih 3,3 milijuna kuna.

'Kapacitet kuhinje je 1.000 obroka. Mi trenutno imamo gotovo popunjen kapacitet - pripremamo 800 obroka za korisnike pučke kuhinje, 170 obroka za Caritasovu pučku kuhinju i 200 obroka za marende našim radnicima', rekao nam je šef pučke kuhinje Jadran Meštrović i dodao kako je svakim danom broj korisnika pučke kuhinje sve veći, te su predviđanja kako bi ih uskoro moglo biti više od 1.000. Uglavnom su to nezaposlene osobe, koje su posao izgubile u nedavnom privatizacijskom ciklusu tijekom kojeg desetak dalmatinskih tvrtki zatvorilo svoja vrata.

'To su vam ljudi koji su uglavnom ostali bez posla, obitelji u kojima nitko nije zaposlen, jednostavno osuđeni na pučku kuhinju', rekao je Meštrović. U Splitu trenutno je 20 tisuća nezaposlenih osoba što je za 30 posto više nego 4 godine ranije. Ipak, trenutna splitska vlast ne vidi u tome svoju grešku. Dogradonačelnik Jure Šundov kaže kako je za sve kriva globalna kriza.


'Mi smo u ove četiri godine učinili se što smo mogli s obzirom na krizu. Pitanje što učiniti s nezaposlenima treba uputiti Vladi i nadležnim ministarstvima. Lokalna samouprava mora stvarati okvir na lokalnoj razini, a ja bih poručio Vladi da se radi decentralizacija - da novac koji se ovdje okrene, tu i ostane. Moguće je da bi onda lokalna samouprava imala nekakve instrumente kako bi mogla rješavati zapošljavanje. Mi sada te instrumente, na žalost, nemamo', izjavio je Šundov.

Splitski SDP-ovci napominju kako je grad Split imao rješenje problema nezaposlenih. Ističu da se s 85 milijuna kuna uloženim u Zapadnu obalu moglo kroz projekt samozapošljavanja naći posao za 3.000 Splićana.'Ovaj novac je pametno uložen. Nitko nema primjedbu. Tamo ćemo vezati brodove, tamo ćemo dnevno uprihođivati 200 tisuća kuna. Vratit će se novac u gradsku blagajnu. To je najveći populizam kojeg sam čuo u zadnje četiri godine. Oni bi htjeli jesti iz pune zdjele, da se u toj zdjeli ne nalazi ništa i da su svi zadovoljno okusom toga što jedu i da se za to ne potroši ništa. Htjeli bi plesati bez glazbe, htjeli bi hodati po lijepo uređenoj Zapadnoj obali, a da na njoj nema ničega. To ne ide', istaknuo je Šundov.

Inače, prema odluci gradske uprave, pravo na obrok u pučkoj kuhinji imaju osobe koje preko splitskog Centra za socijalnu skrb primaju pomoć za uzdržavanje i čija mjesečna primanja ne prelaze 600 kuna.