SLUČAJNOST?

U SAD-u je i Varga ali i šef sporne udruge kojoj je Vlada dala novac

01.10.2014 u 11:41

Bionic
Reading

Sve se više zapetljava priča oko sukoba interesa ministra zdravlja Siniše Varge. Dokumenti Vladina ureda za udruge potvrđuju da Vargina udruga Centar za izvrsnost medicinskih struka u četiri godine postojanja nije organizirala ni jedan važniji događaj. Ipak, dobili su od Vlade 50.000 kuna. U GONG-u se pitaju ima li tu posla za DORH

Kako se kongres koji udruga u studenome organizira u Opatiji, našao na popisu od samo devet događaja kojima će Vlada u ovoj godini biti pokrovitelj pitanje je bez odgovora. Istražuje ga i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba ineteresa.  U GONG-u kažu da bi se istragom mogla utvrditi i kaznena odgovornost ministra Varge. Protiv odluke Povjerenstva ministar Varga će pokrenuti upravni spor.

Sjenu na cijelu aferu bacaju i izvještaji Vladina ureda za udruge. Centar za izvrsnost medicinskih struka u četiri godine postojanja nije organizirao ni jedan važniji događaj, na računu uopće nemaju prometa. Ipak, Vlada im je za kongres dodijelila 50.000 kuna, iako će kotizaciju sudionicima naplaćivati od 1000 do 35000 kuna, javlja hrt.hr


Ministar Varga je trenutačno s premijerom Zoranom Milanovićem na putu po SAD-u. Tamo je i novi predsjednik udruge CIMS Davor Ranković, koji je Vargu naslijedio kad je postao ravnatelj HZZO-a.

U udruzi tvrde da Ranković nije putovao s Vladinim izaslanstvom, nego je išao na konferenciju jedne velike informatičke tvrtke. Zanimljivo, udruga hrvatskih korisnika te tvrtke nalazi se na istoj adresi kao i udruga koju je s 50.000 kuna poduprla Vlada.

Siniša Varga preuzeo je ministarsku fotelju od Rajka Ostojića u lipnju ove godine. Nakon povratka iz SAD-a, čekaju ga brojna neugodna pitanja.