GLASANJE U PETAK

U Saboru se raspravljalo o Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – HDZ ga hvali, a oporba traži njegovo preispitivanje

08.06.2022 u 18:22

Bionic
Reading

I nakon cjelodnevne rasprave, saborska oporba i većina ostale su u četvrtak pri svojim, različitim ocjenama izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje je predložila Vlada - HDZ ga hvali, a oporba traži preispitivanje zakona

Oporba ustrajava u ocjenama da prijedlog - po kojem bi obiteljski liječnici morali obavještavati MUP o privremenoj nesposobnosti pacijenta da upravlja vozilom - nije dobar ni prihvatljiv.

HDZ pak hvali zakon.

Predloženi je zakon, možda, ispred svog vremena, kaže Ante Bačić (HDZ) i naglašava kako su njega uvrštene „određene stvari“ koje su tehnološki aktualne u svijetu, poput električnih romobila, zabrane parkiranja na punionicama električnih vozila itd.

Zadovoljan je što je predlagatelj prihvatio prijedlog da se određena vozila Hrvatskog Crvenog križa interventnog karaktera uvrste među vozila s pravom prednosti prolaza. 

Nećemo podržati ovaj prijedlog, jer se ne poštuje mišljenje strukovnih i udruga pacijenata. Preispitajte zakon, poručuje Vladi Andreja Marić (SDP).

Zakonu nedostaju analize, poziva se i na neke europske norme, iako gotovo ni jedna europska zemlja nema rješenja kakva se nude u Hrvatskoj, kaže Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati).

Dalija Orešković (Centar) proziva HDZ da cijeli dan nije iznio prijedlog o „prostoru usuglašavanja“.   

Nitko od HDZ-a nije se sjetio reći 'liječnička struka ukazuje na probleme, idemo vidjeti možemo li im negdje izaći u susret', kaže zastupnica koja ističe da liječnike smeta što će podatke o zdravstvenom stanju morati unositi u evidencije koje će biti dostupne onima kojima ne bi trebala biti.

Možemo li napraviti iskorak i reći da se neće upisivati dijagnoze, nego samo podatak da u određenom razdoblju postoji privremena nesposobnost upravljanja vozilom, zanimalo je Orešković.

Sabor bi o izmjenama predmetnog Zakona trebao glasovati u petak.