PRIJE ULASKA HRVATSKE U EU

U rujnu natječaj za koncesiju preostalih trajektnih linija

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 27.07.2011 17:26
  • Objavljeno 27.07.2011 u 17:21
Jugo i trajekti (1)

Jugo i trajekti (1)

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Početkom rujna raspisat će se natječaj za koncesioniranje svih preostalih 26 državnih trajektnih linija koji će biti otvoren do kraja 2011. godine, odlučilo je Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet na današnjoj sjednici u Zagrebu, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Namjera ovog natječaja je da se na svim državnim trajektnim linijama u javnom obalnom linijskom pomorskom prometu potpišu koncesijski ugovori najkasnije do 1. srpnja 2013. godine, kada je najavljen ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Naime, sukladno odluci Europske komisije, svi takvi ugovori potpisani prije ulaska RH u EU ostaju na snazi do 31. prosinca 2016. godine.

Kako se radi o opsežnom poslu Upravno vijeće Agencije zaključilo je da se odmah na internetskim stranicama Agencije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture objave svi bitni elementi za sve državne trajektne linije koje će se koncesionirati, čime će brodari imati dovoljno vremena za pripremu.

Ukoliko bude bitnih primjedbi, Ministarstvo i Agencija će organizirati sastanke s brodarima prije raspisivanja natječaja.

Upravno vijeće Agencije danas je zaključilo da se pristupi izradi Strategije javnog obalnog linijskog pomorskog prometa za razdoblje 2013. - 2023. godina, a koja će sadržavati sustav linija koje će povezivati otoke s kopnom i otoke međusobno, vrste brodova te pravna rješenja koja su sukladna europskoj praksi.

Strategija će uzeti u obzir predviđeni razvoj hrvatskih otoka, migracijska kretanja i novi sustav luka.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!