misle i na najmanje

U riječkom KBC-u otvorena dječja postcovid ambulanta

01.02.2022 u 15:44

Bionic
Reading

U Klinici za pedijatriju riječkog KBC-a u utorak je s radom počela Pedijatrijska postcovid ambulanta kojom žele unaprijediti medicinsku skrb nad djecom s komplikacijama nakon preboljenja covida-19 kojih je sve više.

"Svjesni da komplikacije nakon preboljenja covida-19 ometaju kvalitetu života, činimo sve da unaprijedimo medicinsku skrb", poručila je s konferencije za novinare zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka Diana Maržić, ističući da je riječ o novom iskoraku za ovu bolnicu nakon otvaranja dviju postcovid ambulanti - pulmološke i neurološke.

Predstojnica Klinike za pedijatriju Iva Bilić Čače rekla je da je poticaj za otvaranje nove postcovid ambulante sve veći broj djece sa simptomima postcovida.

Naručivanje isključivo elektroničkim putem 

Pojasnila je da je riječ o hibridnoj ambulanti u koju će elektroničkim putem moći naručivati isključivo liječnici pedijatri primarne zdravstvene zaštite, nakon čega će tim unutar klinike, na osnovi podataka iz pristigle medicinske dokumentacije, dijete preraspodijeliti odgovarajućem subspecijalistu.

"Roditelju će se povratno javiti termin pregleda djeteta u klinici. Na taj će se način izbjeći prekobrojni, nepotrebni fizički dolasci djeteta i roditelja u bolnicu i osigurati ciljani pregled te obrada pacijenta sukladno specifičnim potrebama", navela je Bilić Čače.

Voditeljica pedijatrijske postcovid ambulante Kristina Baraba Dekanić istaknula je da će se rad ambulante temeljiti na nastavku dobre suradnje s primarnom zdravstvenom zaštitom, pedijatrima i liječnicima obiteljske medicine.

Radi optimalne skrbi za svakog bolesnika, sukladno specifičnosti kliničke prezentacije prolongirane infekcije covida, osmišljena je multidisciplinarna ambulanta u koju su uključeni uži specijalisti pedijatrije - gastroenterolog, pulmolog, imunolog, neuropedijatar, kardiolog, endokrinolog te specijalisti dječje psihijatrije, rekla je.

Simptomi postcovida iscrpljenost, duži respiratorni problemi, kožne promjene

Iz riječkog KBC-a su poručili da spektar simptoma postcovida u djece obuhvaća pojavu iscrpljenosti, produženih respiratornih simptoma, kožnih promjena, težeg podnošenja napora.

U kontekstu neuropsihijatrijskih tegoba, naveli su, učestala je pojava glavobolje, mentalne sporosti koja utječe na mogućnost učenja i pamćenja te izvršavanja školskih obveza djeteta.

Mogu se pojaviti i diskretne promjene u govoru, motorici i raspoloženju, poteškoće spavanja, narušeno mentalno zdravlje u cjelini, što uključuje osjećaj straha ili anksioznost, promjena osjeta njuha i okusa i sl.