gradsko vijeće splita

U raspravi o kulturi pale teške riječi: Šestan novi intendant HNK iako je 'zabrinjavajuće nepismen'

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 29.01.2019 14:47
  • Objavljeno 29.01.2019 u 13:19
HNK Split; Srećko Šestan

HNK Split; Srećko Šestan

Izvor: Pixsell / Autor: tportal

Nakon dugačke rasprave i žestokih te povišenih tonova Gradsko vijeće Splita imenovalo je Srećka Šestana novim intendantom Hrvatskog narodnog kazališta. Za bivšeg pomoćnika ministra kulture i sadašnjeg ravnatelja kazališta Zorin dom u Karlovcu presudne dvije ruke dalo je dvoje vijećnika HNS-a, Goran Kovačević i Mirna Kovačić, pa je izabran s tijesnom većinom - 18 od ukupno 35 vijećnika

U splitskom kazalištu tako je zaključena višegodišnja kriza upravljanja, izazvana prošlogodišnjim odbijanjem Gradskog vijeća da potvrdi jedinog kandidata Ivana Lea Lemu, uz obrazloženje da 'nije ponudio uvjerljiv financijski plan za sanaciju nagomilanih dugova'. Kritike oporbe na račun Šestana išle su upravo u tom smjeru - da je on ponudio još manje - a spominjalo mu se članstvo u HDZ-u, kao i u Partiji.

'HDZ na čelu s gradonačelnikom, čovjekom iz kulture, postao je grobar splitske kulture. Ne možemo vjerovati da netko može biti gori od Ive Baldasara! Najavljivao je depolitizaciju i uvođenje kriterija stručnosti, a pokazao da radi upravo suprotno. Važna je isključivo stranačka i podrška famozne vertikale, tako HDZ funkcionira: politička trgovina i klijentelizam su im u krvi', optužila je Marijana Puljak (Pametno).

'Šestanov program je između ostalog zabrinjavajuće nepismen, nema doslovno nikakvog financijskog plana, a upravo zbog toga prije godinu dana srušena je kandidatura Ivana Lea Leme. Njegov plan za saniranje dugova svodi se na 'hoću, majke mi'. Tako je govorio i u Rijeci, pa ostavio dug od dva milijuna kuna', dodala je Puljak.

Na natječaj za intendanta splitskog HNK prijavilo se četvero kandidata, jedna prijava je odbačena, a od preostalih troje najozbiljnijim kandidaturama proglašene su one Srećka Šestana i glumca HNK Split Vicka Bilandžića. Kazališno vijeće - za koje oporba tvrdi da je nezakonito jer nije sastavljeno od propisanih 'uglednih kulturnih djelatnika' - jednoglasno se priklonilo prvome.

Petar Škorić

Petar Škorić

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Vama bi bilo koji kandidat bio neprihvatljiv, bili biste zadovoljni samo Oliverom Frljićem', uzvratio je šef splitskog HDZ-a Petar Škorić.

Martin Pauk (Nezavisni za Hrvatsku) kazao je da za Šestana neće glasovati iz ideoloških razloga. 'Zalažem se za lustraciju bivših partijskih kadrova i smatram da ljudi koji su djelovali u Partiji ne mogu donijeti progres i napredak', kazao je.

Vijećnik SDP-a Joško Markić upozorio je na licemjerje jer je većina u Gradskom vijeću prije godinu dana odbila Lemu i njegov financijski plan na 22 stranice, a sada prihvaća Šestana s programom na jednom listu papira.

  • +13
  • +10

Sjednica Gradskog vijeća Splita

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'On čak nije preuzeo natječajnu dokumentaciju niti ponudio plan sanacije duga, samo je rekao da će provesti dubinsku analizu', upozorava Markić.

Tonči Blažević (HSLS), koji se po ovom pitanju udaljio od vladajuće koalicije, čestitao je Srećku Šestanu na iskrenosti. 'Ništa on ni ne obećava, u njegovu programu ne piše ništa', kazao je Blažević.

Nagomilani dugovi splitskog HNK trenutno iznose oko šest milijuna kuna. Nije precizirano kako ih novi intendant namjerava riješiti, niti s kojom ekipom namjerava raditi: objavljeno je da će ravnatelje Drame, Opere i Baleta predložiti naknadno.

Na prethodnom natječaju redatelj Ivan Leo Lemo tvrdio je da je odbijen upravo zato što mu se pokušalo nametnuti da za ravnatelja Opere postavi dirigenta Juru Bučevića, inače vijećnika Kerumova HGS-a. On se danas nije izjašnjavao, nego je tek kratko kazao da mu Šestanov program za segment opere 'ne izgleda loše'.

Gradsko vijeće nastavlja sa žestokim raspravama o kulturi, sljedeća na redu je točka o imenovanju ravnatelja Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata. Ondje je prednost dana gimnazijskom profesoru povijesti Ivi Uglešiću, koji se u javnosti predstavio kao 'obični član HDZ-a', nasuprot dosadašnjoj uspješnoj ravnateljici Tamari Visković. Po neslužbenim informacijama, i ta će odluka proći, ovaj put uz protivljenje dvoje HNS-ovaca, ali i podršku odmetnutog člana Mosta Josipa Markotića i spomenutog Martina Pauka iz stranke Nezavisni za Hrvatsku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!