SEDAM IH NIJE PRONAĐENO, A 12 JEST - MRTVO

U prvih šest mjeseci u Hrvatskoj nestalo 85 osoba

25.07.2011 u 16:18

Bionic
Reading

U prvih šest mjeseci u Hrvatskoj se tragalo za 85 nestalih osoba, pronađeno je 66 živih i 12 mrtvih, a sedam se još vodi kao nestale, izvijestio je danas ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Damir Trut na radnom sastanku s predstavnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u Splitu

Po Trutovim riječima među 85 nestalih za kojima se tragalo najviše je domaćih, 51 osoba, a 34 su turisti, od kojih 24 domaća i 10 stranih.

'U usporedbi s lanjskim razdobljem broj potraga povećan je za dva do tri posto', rekao je Trut, dodavši kako je najviše ovogodišnjih akcija traganja i spašavanja izvedeno u Splitsko-dalmatinskoj, 13, i Zadarskoj županiji 10.

Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić izrazio je žaljenje što takve akcije slabo podupiru 'neke državne ustanove'. 'Ova država za spašavanje u drugim zemljama, primjerice Afganistanu, izdvaja između 300 i 400 milijuna kuna na godinu, u Hrvatskoj dvostruko manje, a za HGSS i deseterostruko manje', kazao je Prizmić.

U izjavi novinarima nakon sastanka Prizmić je kazao kako bi institucije i ljudi koje financiraju hrvatski građani 'najprije trebali imati na umu vlastite građane, a onda sve ostalo'.

'Imamo opstrukcija koje štete sposobnosti države da pomogne zaštitu građana, primjerice, opstruira se helikoptersko osiguranje naših instruktora', kazao je Prizmić. Pritom je upozorio kako se samo u Hrvatskoj može dogoditi da medicinskom timu nije bilo dopušteno da 20 dana uđe u helikopter za medicinske letove, dodavši da u Europi to muže biti samo 'vic'.

'Samo se u našoj državi može dogoditi da letač spasilac kao standardan dio medicinskog tima bude isključen iz tima zbog nečijih birokratskih ili možda osobne nesnošljivosti', kazao je, ocijenivši kako se odnos prema spašavanju i traganju ipak popravlja.

'Pripadnici HGSS-a u akcijama spašavanja provedu 50.000 sati, a u pripremama i vježbama 200.000 sati na godinu', kazao je i dodao kako je oko 300 pripadnika HGSS-a dosad u traganju za nestalom Antoniom Bilić provelo oko 10.000 sati.

Pročelnik povjerenstva za speleospašavanje HGSS-a Darko Bakšić je izvijestio kako HGSS ima 200 vrhunski osposobljenih spasilaca koji su na razini svjetskih.

'Hrvatska ima četiri liječnika koji se mogu spuštati u jame do tisuću metara dubine, a Italija dva', rekao je, podsjetivši kako su naši spasioci nedavno za samo 16 sati s dubine od 300 metara iz jame Kite Gaćešine na južnom Velebitu spasili speleologa Tomislava Guščića

Na današnjem je sastanku najavljeno da će se od 12. do 16. rujna 2011. u Paklenici održati europski speleološki kongres, a 2013., kako je rečeno, vjerojatno u Splitu, kongres svjetske spasilačke asocijacije.

Nakon sastanka izvedena je pokazna vježba spašavanja s visokih objekata brdskim nosilima 'mariner'.