LORENCIN PUN OPTIMIZMA

U prvih pet mjeseci zarada u turizmu veća za 15 posto nego lani!

Bionic
Reading

Kraju se primiče prvi udarni vikend turističke sezone, zasad bez većih gužvi i kolona na cestama. Ministar turizma Darko Lorencin i sam uživa na Jadranu. Kamere 'RTL-a Danas' zatekle su ga u adrenalinskom vodenom parku u Istri. Ministar je pokazao da nije odvažan samo u procjenama turističkih rezultata, od kojih za RTL otkriva da se i dalje očekuje rekordna sezona, s Istrom i Dubrovnikom po broju turista u prvom planu. Konkretne brojke donosi Dnevnik.hr

Kako i priliči, ministar turizma zna uživati u svemu što se nudi gostima. I vjeruje da bi ovasezona i dalje mogla rušiti rekorde.

'Sve ukazuje na to da je predsezona ponovno u plusu, da smo napravili lijepi temelj za glavni dio sezone i sada moramo biti oprezni, paziti', rekao je Darko Lorencin za RTL.

I zato ne želi spuštati letvicu očekivanja.

'Očekujemo da u najmanju ruku budemo vrlo blizu onoj rekordnoj 2008. kada je realizirano 7,4 milijarde eura. To je samo prolazno vrijeme, smatram da hrvatski turizam može puno, puno više', dodao je.

Zarada u turizmu u predsezoni 15 posto viša nego lani!

Kako to izgleda u brojkama, pokazao je Dnevnik.hr. U prvih pet mjeseci ove godine zarada u turizmu iznosila je 8 milijardi i 140 milijuna kuna, što je 15 posto više nego u istim mjesecima prošle godine.

Najveći porast gostiju u prvih šest mjeseci bilježi Split. Imao je čak 24 posto više dolazaka i 23 posto više noćenja.

Dubrovačko - neretvanska županija bilježi 9 posto više dolazaka i 6 posto više noćenja. U plusu je i Istarska županija s 5 posto dolazaka i 4 posto noćenja. U Splitsko - dalmatinskoj županiji 8 posto dolazaka je više, a noćenja 4 posto. A s 2 posto dolazaka i 1 posto noćenja, rast bilježi i Kvarner.

Smještajni objekti bilježe najveći rast prihoda u predsezoni. Najviše su, kako doznaje Dnevnik.hr, zaradili hoteli. Promet im je veći 41 posto. Zatim odmarališta koja su zaradila 57 posto više nego u lanjskoj predsezoni. A najlošije je išlo restoranima, u mršavom su plusu od svega tri posto.