i napada

U prva četiri mjeseca 2019. bilo je 27 slučajeva kršenja novinarskih sloboda u BiH

03.05.2019 u 20:46

Bionic
Reading

U prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno je 27 različitih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja te napada na novinare u BiH, što je porast u odnosu na ranije godine, rezultati su istraživanja predstavljeni u petak povodom Međunarodnog dana slobode medija.

Rezultati istraživanja koje je provela Udruga BH novinari zajedno sa Zakladom Friedrich-Ebert u BiH pokazuju i da 27 posto ispitanika s područja Republike Srpske opravdava napade i nasilje nad novinarima, dok je takvih u FBiH 17 posto.

Glavna tajnica Udruge BH novinari Borka Rudić izjavila je za bosanskohercegovačke medije u povodu 3. svibnja, Međunarodnoga dana slobode medija, kako se mišljenja građana o napadima na novinare prate još od 2009.

"Porazna je činjenica da se ovaj put 21 posto građana na razini države BiH izjasnilo da podržava napade i nasilje nad novinarima. To je podatak koji najrječitije govori o tome kakve su medijske slobode u BiH i izravna je posljedica nekažnjivosti čestih fizičkih napada na novinare, prijetnji i čak pokušaja ubojstava", ocijenila je Rudić.

Ona je upozorila kako se sve više krovnoj novinarskoj Udruzi javljaju novinari iz lokalnih medija gdje trpe različite političke pritiske i pokušaje miješanja u uređivačku politiku.

Najavila je kako Udruga BH novinari namjerava raditi na poboljšanju kaznenoga zakonodavstva i osigurati da se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu, jer bi na taj način pravosuđe bilo dužno procesuirati svaki napad i ugrožavanje prava na slobodu izražavanja.

"Tek kada se adekvatno budu procesuirali napadi na novinare moći će se razgovarati o tome šta medijska zajednica može učiniti kako bi se smanjio broj napada na novinare budući da je zabilježen i pad povjerenja u medije za 10 posto u odnosu na prethodna istraživanja", smatraju u Udruzi BH novinari.

Istraživanje Zaklade Friedrich Ebert u BiH i Udruge BH novinari pokazuje da građani u BiH gube povjerenje u medije. Većina ispitanika je mišljenja da mediji nisu neovisni već pod snažnim utjecajem politike.

Rezultati istraživanja pokazali su da građani BiH najviše vjeruju vjerskim institucijama i tako se izjasnilo čak 74 posto ispitanika. Na drugom mjestu po stupnju povjerenja su u 2019. mediji, slijede institucije vlasti, te međunarodna zajednica.

"Ovo je prvi put u 10 godina, otkako se istraživanje provodi, da novinari nisu oni kojima građani najviše vjeruju. Prvi put u posljednjem desetljeću novinare su pretekle vjerske institucije", upozorili su ou Udruge. "Posebno žalimo što institucije za provođenje zakona u BiH na napade reagiraju mlako, često i nikako, tako da napadi na predstavnike medija postaju društveno prihvatljiva norma", ističu također.

BiH se, prema službenim pokazateljima, nalazi na 63. mjestu u svijetu po slobodi medija, jedno mjesto ispred Hrvatske, a daleko ispred Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.