AMERIČKI STRUČNJACI:

U prošlom desetljeću iz RH izvučeno 15,2 milijarde dolara!

07.01.2013 u 13:13

Bionic
Reading

U proteklom desetljeću iz Hrvatske je nelegalno izvučeno najmanje 15,2 milijarde američkih dolara, tvrde američki financijski stručnjaci iz nevladine organizacije Global Financial Integrity (GFI), piše Business.hr

Radi se o novcu koji je iz Hrvatske izvučen u kombinaciji različitih kriminalnih aktivnosti poput korupcije, organiziranog kriminala, šverca, utaje poreza i pranja novca, piše Business.hr. Zapravo se radi o novcu koji se mogao zadržati u zemlji da su državne institucije bolje radile svoj posao, odnosno da su bili bolje riješeni zakonodavni okviri kojima se regulira oduzimanje nezakonito stečenog novca ili da se naplatio porez na dio zakonito zarađenog novca te da se na koncu spriječilo da uz pomoć raznih malverzacija taj novac ne bude iznesen iz zemlje.

GFI je program Centra za međunarodnu politiku iz SAD-a koji se bavi proučavanjem nelegalnih financijskih tijekova novca, promovira mjere za borbu protiv korupcije i bliski su vladi SAD-a. Oni su nedavno objavili novu verziju svog izviješća o nelegalnim tijekovima novca u zemljama u razvoju, a to je izviješće napravljeno i uz pomoć metoda koje u svom radu koristi i Svjetska banka. Prema posljednjem izviješću GFI-ja, iz Hrvatske je u prošlom desetljeću u prosjeku godišnje izvučeno 1,5 milijardi dolara.