VLADA RADI SVE U ZADNJI ČAS

U proceduri 17 lokalnih zakona koji nisu usklađeni

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 19.03.2009 12:48
  • Objavljeno 19.03.2009 u 12:40
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatski sabor jutros je sjednicu nastavio objedinjenom raspravom o tri zakonska prijedloga kojima se uređuju nadležnosti neposredno izabranih lokalnih čelnika nakon ukidanja poglavarstava

Riječ je o izmjenama zakona o prostornom uređenju i gradnji, o komunalnom gospodarstvu te o društveno poticanoj stanogradnji, kojima se sadašnje nadležnosti županijskog, gradskog odnosno općinskog poglavarstva prenose na župana, gradonačelnika, odnosno predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave.

U nadležnosti župana, gradonačelnika, odnosno predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave bilo bi osnivanje županijskih i gradskih zavoda za prostorno uređenje, izrada i donošenje prostornih planova, imenovanje povjerenstva za ocjenu arhitektonske uspješnosti idejnog projekta, te poslovi gospodarenja nekretninama jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave

Iako se ne protive predloženim izmjenama, oporbenjaci su Vladu prozvali da zakone donose u posljednji tren, što bi, upozoravaju, moglo dovesti do poteškoća u funkcioniranju lokalne samouprave jer su u brzini moguće pogreške.

'Opet smo dovedeni u neugodan položaj. Zakonski okvir za neposredne izbore radili smo četiri do pet godina, a nadležnosti lokalnih čelnika sada definiramo tek sedam do osam tjedana prije lokalnih izbora', rekao je Miljenko Dorić (HNS).

Takvu praksu smatra neprihvatljivom, a najgore je, kaže, to što će se do izbora mijenjati još nekoliko zakona.

Vladu je za neodgovornost prozvao i Željko Jovanović (SDP). 'To je još jedan dokaz nemara, nestručnosti ministara ove vlade na štetu lokalne samouprave', rekao je Jovanović koji činjenicu da je Vlada u proceduru poslala čak 17 lokalnih zakona koji nisu međusobno nomotehnički usklađeni smatra nevjerojatnom.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar ističe da je riječ o zakonima od iznimnog značaja za lokalnu samoupravu, koji će se primjenjivati već 1. lipnja, odmah nakon drugog kruga neposrednih izbora.

Dubravka Šuica (HDZ) odbacila je oporbene kritike da je loše 'automatsko' prebacivanje ovlasti s poglavarstava koja se ukidaju na neposredno izabrane čelnike.

'Ako gradonačelnik ne preuzme odgovornost, onda neposredni izbori nemaju nikakvog smisla', kazala je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi