pismo plenkoviću i božinoviću

U Prihvatnom centru za migrante Ježevo izbilo žarište korone, sindikat otkriva niz propusta: Nema zaštitne opreme, sve se zataškava, nema izolacije...

11.03.2021 u 15:56

Bionic
Reading

Nacionalni sindikat policije uputio je dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću zbog, kako kažu, prikrivanja podataka o zarazi koronavirusom i ugrožavanja zdravlja djelatnika Prihvatnog centra za strance u Ježevu

Kažu kako je 4. ožujka u Prihvatnom centru za strance u Ježevu, u kojemu je u tom trenutku bilo smješteno 38 stranaca zbog nezakonitog ulaska i boravka u državi, nekoliko njih dobilo simptome koronavirusa. Test je bio pozitivan za 22 stranca.

'Potom su testirani i policijski službenici te službenici uslužnih djelatnosti koji su svakodnevno imali kontakt s oboljelim strancima (kuharice, spremačice). U večernjim satima istog dana e-mailom je u Operativno dežurstvo stigao nalaz testova, odnosno potvrđena je zarazna bolest COVID-19 kod jedne službenice uslužnih djelatnosti i jedne policijske službenice, čija je smjena uredno nastavila s radom, a policijska službenica je poslana kući iz službe, dok su naknadno po našim saznanjima oboljela još dva policijska službenika', navode u sindikatu.

'Međutim, unatoč obvezi poduzimanja općih i posebnih mjera kod pojave Covida-19, u konkretnom slučaju nikome od kolega iz smjene nije određena samoizolacija, što svakako smatramo propustom u poduzimanju mjera sprječavanja širenja zarazne bolesti', dodaju.

Napominju i da je izostala žurna reakcija nadležnih rukovoditelja Prihvatnog centra za strance koji nisu odmah po saznanju da su osobe zaražene izmjestili i izolirali ih, već je to učinjeno protekom više od 12 sati u noćnoj smjeni, iako su to mogli učiniti i puno ranije s obzirom na to da u Prihvatnom centru za strance postoje dvije smještajne zgrade (stara i nova)', stoji u pismu Vladi i MUP-u.

Kažu da je propust premijera i ministra Božinovića činjenica da nijedan policijski službenik ili djelatnik smještajnih objekata za strance, kao niti drugi policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova RH, nisu cijepljeni.

  • +9
Prihvatni centar za strance Ježevo Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

'Podsjećamo da ste još u mjesecu prosincu 2020. godine zatražili od policijskih službenika da se izjasne o zainteresiranosti za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, a sve do danas tomu se nije pristupilo. Ali zato svakodnevno svjedočimo tomu da su Stožer za civilnu zaštitu i pojedinci iz istoga cijepljenje 'preko veze' omogućili onima koji nisu izloženi opasnosti od zaraze bolešću COVID-19 i za njihovo prioritetno cijepljenje dosta nije bilo razloga (razni tajkuni, političari i drugi paraziti ove države koji nisu izloženi kontaktu niti spadaju u rizičnu skupinu pa samim time istima nije ni prijetila opasnost od obolijevanja)', kažu u sindikatu.

Kažu i da u Ježevu nedostaje zaštitne opreme pa policijski službenici i djelatnici nose jednokratna zaštitna odijela i po sedam, osam dana, jer ih nedostaje u zalihama i neprikladnih su veličina, a o drugim oblicima zaštitne opreme nema ni govora.

'Posebno je zabrinjavajuće to što se ne provodi odgovarajuća dezinfekcija smještaja, niti postoje procedure izmještanja oboljelih osoba s ciljem sprječavanja širenja zarazne bolesti na djelatnike ili druge pristigle strance. Stoga od Vas tražimo žurno poduzimanje mjera s ciljem sprječavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 u Prihvatnom centru za strance u Ježevu, kao i provođenje žurnog nadzora te utvrđivanje odgovornosti za propuste zbog kojih je došlo do ugrožavanja života i zdravlja zaposlenika te njihovih obitelji, kao i stranaca smještenih u objektu', zaključuju u Nacionalnom sindikatu policije.