ivan pavelić

Sjećate se šefa Hrvatskih šuma koji je tražio milijunski bonus od države? Sad gradi solarnu elektranu

09.08.2023 u 08:38

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić, odnosno njegova tvrtka Vertikalna energija, gradit će solarnu elektranu kod Jastrebarskog. Gradsko vijeće dodijelilo mu je na korištenje parcelu od 1,6 hektara za što će godišnje plaćati 4500 eura

Odluka o tome usvojena je krajem prošlog mjeseca većinom glasova Gradskog vijeća Jastrebarskog. Pavelić je dobio na korištenje zemljište saniranog deponija Božićka i to na 40 godina. U tom razdoblju će Jastrebarskom ukupno isplatiti 180.000 eura.

Jedini koji je imao primjedbu na tu odluku bio je nezavisni vijećnik Michael Sharp. Za njega je naknada od 4500 eura godišnje preniska.

'Govorimo o solarnoj elektrani koja će zarađivati puno, puno više, a mi ćemo dobiti bijednih 4500 eura. Smatram da ponudu treba odbiti i tražiti veću naknadu', rekao je na sjednici Sharp.

Na njegovu kritiku pročelnica Upravnog odjel za imovinsko-pravne poslove Jastrebarskog Irena Strmečki odgovorila je kako je elaborat procjene vrijednosti naknade izradio stalni sudski vještak, a pozitivno mišljenje dalo je i nadležno procjeniteljsko povjerenstvo Zagrebačke županije.

'Ispoštovane su sve procedure. U lipnju je raspisan javni natječaj objavljen u Narodnim novinama. Ponuđen je pravo korištenja zemljišta na 40 godina s početnom naknadom od tri tisuće eura. Stigla je jedna ponuda tvrke Vertikalna energija s ponuđenih 4500 eura. Moram istaknuti kako se radi o neiskorištenom prostoru. Od njega nismo imali nikakav prihod već samo trošak održavanja, odnosno košnje', poručila je Strmečki.

Kako bi doznali kolika će biti vijednost investicije i kad bi solarna elektrana trebala krenuti s radom nazvali smo Ivana Pavelića. Uhvatili smo ga na godišnjem odmoru.

'Još nemam informaciju da je Gradsko vijeće Jastrebarskog prihvatilo moju ponudu. Tek kad to bude službeno krenut ćemo u izradu projekta. Već imam nekoliko zainteresiranih investitora. Puno toga će ovisiti o brzini naše administracije i sigurno će nam trebati od šest mjeseci do dvije godine da dovršimo projekt', rekao je za tportal Pavelić.

Prema njegovoj, kaže gruboj računici, na 1,6 hektara može se izgraditi solarna elektrana snage 1,2 MW što će koštati od milijun od 1,3 milijuna eura

'Jedini razlog zbog čega sam krenuo u ovaj projekt je visoka cijena električne energije. Vidim to kao dobru priliku za ulaganje. Što će tiče mog udjela u ukupnoj investiciji to tek moram iskalkulirati', izjavio je Pavelić.

Na primjedbu nezavisnog vijećnika Michaeal Sharpa da je godišnja naknada od 4500 eura premala Pavelić odgovara kako je 'uvijek malo onom koji dobiva, a puno onom koji daje'.

Pavelić je predsjednik Uprave državne tvrtke Hrvatskih šuma bio od 2012. do 2016. godine. U sukob s poslodavcem došao je zbog neisplate bonusa u visini od 2,3 milijuna kuna zbog čega je protiv države pokrenuo sudski postupak.

  • +21
Solarne ploče Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

'Proces je još u tijeku. Znate kakvo je naše pravosuđe. Ali vjerujem u onu da je pravda spora, ali uvijek dostižna', rekao je Pavelić.

Na pitanje s čim se bavi nakon odlaska iz Hrvatskih šuma odgovorio je kako je profesor na jednom fakultetu kojeg nije želio imenovati.

Pavelić je magistar informatičkih znanosti i diplomirani inženjer matematike. Prije dolaska u Hrvatske šume radio je na Visokoj poslovnoj školi Libertas u Zagrebu.

Tvrtku Vertikalna energija čiji je jedini vlasnik osnovao je u svibnju ove godine. Prema javno dostupnim informacijama u njegovom vlasništvu je i firma Jadransko kuća tri, osnovana 2006., registrirana za poslovanje nekretninama. Taj biznis, prema podacima Poslovne Hrvatske lani mu je donio 327.200 eura prihoda i 77.200 eura dobiti.