sve zbog delta soja

U Osječko-baranjskoj županiji u kolovozu lani 183, a ove godine 424 oboljele osobe

03.09.2021 u 14:26

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji potvrđen je 31 slučaj zaraze koronavirusom, objavio je u petak županijski Stožer civilne zaštite, a načelnik Stožera Mato Lukić rekao da je lani u kolovozu u toj županiji od covida bilo 183 oboljelih, a ove godine u istom mjesecu 424.

U posljednja 24 sata testirano je 277 uzoraka, a uz 31 novopozitivnu osobu 308 ih je u samoizolaciji i 27 je hospitalizirano, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera dožupan Mato Lukić.

Dvije oboljele osobe su na respiratoru, a jedna je umrla.

Lukić je izvijestio je kako su u kolovozu prošle godine u toj županiji od covida-19 oboljele 183 osobe, a ove godine u istom mjesecu 424 osobe, što znači da je virus još prisutan. "Analizom svih podataka ove godine, samo smo šest dana bili bez novooboljelih", rekao je.

"Što se tiče naglog skoka oboljelih prelaska iz zelene zone u crvenu u samo tjedan dana, u prvih 15 dana kolovoza u prosjeku smo imali deset novooboljelih, dok smo u zadnja dva tjedna kolovoza imali 40 do 50 novooboljelih osoba dnevno, i taj porast oboljelih nas je prema tablici bacio u crvenu zonu", objasnio je Lukić. 

U Stožeru smatraju kako ustanove koje provode testiranje to rade odgovorno i vrlo precizno, a za razliku od ustanova na jadranskoj obali, ne provode toliko veliki broj testiranja, nego isključivo testiraju osobe koje imaju simptome, zbog čega se i javlja veći postotak oboljelih.

Lukić je rekao kako će školska godina početi 6. rujna po A modelu, što znači da će se nastava održavati u školama.

Pomoćnik ravnatelja osječkoga KBC-a Domagoj Drenjančević izvijestio je kako je u toj ustanovi 26 oboljelih od covida-19, od kojih su dvije osobe u respiracijskom centru. Istaknuo je kako velika većina hospitaliziranih, njih 19, nisu cijepljeni te da u KBC-u očekuju porast broja hospitalizacija jer se epidemija ubrzava.

"Naši kapaciteti su spremni za prihvat bolesnika. Unatoč povećanju, nadamo se da će ovaj val biti nešto slabijeg intenziteta, ali svi moraju i dalje poštovati epidemiološke mjere i preporuke, a građane pozivamo da se cijepe", poručio je Drenjančević.

Epidemiolog županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Dijanić rekao je kako je do sada putem javnog poziva na punktovima cijepljeno oko 27 tisuća osoba, a u posljednja tri tjedna bilježi se porast broja cijepljenih, među kojima i mladih.

Dijanić se nada kako će zanimanje za cijepljenje idućih tjedana biti još veće jer je to glavna mjera za zaustavljanje pandemije uz poštovanje ostalih preporuka i mjera.