SRAKIĆ NA SUSRETU S UREDNICIMA

'U odnosu medija i Crkve bilo je uspona i padova'

12.05.2011 u 17:12

Bionic
Reading

Susret glavnih urednika hrvatskih medija s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) đakovačko-osječkim nadbiskupom msgr. Marinom Srakićem, potpredsjednikom HBK zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija riječkim nadbiskupom msgr. Ivanom Devčićem održan je danas u Tajništvu HBK u Zagrebu

Susret je priređen u prigodi 45. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija koji se ove godine obilježava u nedjelju, 5. lipnja, odnosno na dan kad će papa Benedikt XVI. boraviti u Hrvatskoj.

Predsjednik HBK msgr. Srakić istaknuo je, obraćajući se urednicima, kako su komunikacijska sredstva prostor za širenje dijaloga. U našim međusobnim odnosima u tom dijalogu bilo je uspona i padova, rekao je, dodavši kako Crkva ne želi odustati od susreta, komunikacije i dijaloga. Pohvalio je napor medija da služe općem dobru, istražuju istinu i poštuju dostojanstvo svake osobe.


O komunikaciji pape Benedikta XVI. govorio je profesor Sveučilišta u Osijeku Ivica Šola, ocijenivši kako su se pape u kontinuitetu afirmativno odnosili prema medijima. Šola je podsjetio kako je zadaća Crkve spasenje duša te da se u svom poslanju ona koristi sredstvima koja su joj na raspolaganju. 'Crkvi je poruka ispred govornika i prijenosnika poruke', rekao je dodavši kako je papa u službi navještenja istine.

Ocijenivši kako u komunikaciji ponekad sam medij umjesto sredstvom postane svrhom, dodao je kako onda tu nastaju razilaženja između Crkve i medija.

Šola smatra kako je papa Benedikt XVI., premda na drukčiji način od Ivana Pavla II., otvoren prema medijima. Istaknuo je kako Benedikt XVI. prvi papa koji je dao televizijski intervju te dodao kako u svojoj teologiji kršćanstvo objašnjava kao sretan spoj vjere i uma. Zato je kršćanstvo u Ratzingerovoj teologiji religija univerzalne istine, napomenuo je.

Profesor zadarskoga Sveučilišta Stjepan Malović govorio je o glavnim naglascima dosadašnjih papinih poruka u povodu Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija. Ocijenio je kako papa Benedikt XVI. na medijska pitanja slično gleda kao i vodeći svjetski medijski teoretičari.

Urednici su u razgovoru istaknuli kako u međusobnoj komunikaciji Crkva-mediji nedostaje suradnje, što je ponekad, kako je istaknuto, uvjetovano i samim poslanjem Crkve.