internacionalna legija

U obranu strateškog grada u Donecku uključila se i specijalna postrojba stranih plaćenika

19.06.2024 u 10:09

Bionic
Reading

U obranu grada Časiv Jara od ruskog napada uključila se i Internacionalna legija Vojne obavještajne agencije, specijalna ukrajinska postrojba u kojoj služe samo stranci, a zadatak joj je otežati rusko napredovanje

'Zapovijed je jednostavna: ne dopustiti napadačima da napreduju i pobiti sve', poručili su iz Vojne obavještajne agencije, a prenosi Militarnyi. Agencija je objavila i video u kojem se vidi borbeno djelovanje Internacionalne legije u Časiv Jaru. Legija je oformljena u ožujku 2022., a sastoji se od dragovoljaca iz više od 50 država koji su nakon početka ruske invazije u veljači 2022. pritekli u pomoć Ukrajini.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defence Intelligence of Ukraine

Postrojba djeluje odvojeno od Ukrajinske međunarodne legije te je pod drugačijom zapovjednom strukturom, s drugačijim tehnikama, taktikama i procedurama. Riječ je o dobro obučenim profesionalnim vojnicima, ratnim veteranima i bivšim pripadnicima specijalnih postrojbi iz SAD-a, Australije, Ujedinjenog Kraljevstva, Danske i drugih europskih zemalja te Azije, Afrike i Južne Amerike. Vojna obavještajna agencija izvijestila je da su vojnici iz njihove Internacionalne legije sudjelovali u svim velikim bitkama od početka ruske invazije, od obrane Kijeva do bitaka za Harkiv, Mikolajiv, Herson, Zaporižju i Donecku oblast.

O postrojbi je snimljen i dokumentarni film koji možete pogledati u nastavku.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defence Intelligence of Ukraine

Časiv Jar je strateško mjesto na uzvisini desetak kilometara zapadno od Bahmuta, koji su Rusi zauzeli prošle godine, a u slučaju njegova pada Rusima se otvara put za napredovanje prema ključnim gradovima Kramatorsku i Slovjansku. Ruske snage su prije desetak dana ušle u njegovo rubno područje, no čini se da od tada nisu ostvarile neki napredak. Napadači nastavljaju granatirati područje koje Ukrajinci očajnički brane, a u napadima koriste, prema ukrajinskim tvrdnjama, i termobarične bombe. Riječ je o bombama zabranjenim Ženevskom konvencijom jer imaju puno veći radijus od klasičnih bombi te od njihova djelovanja ne štite ni rovovi ni zakloni. Rusija je navodno već koristila termobarične bombe u više navrata na području Ukrajine.

  • +13
Časiv Jar Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia