PRONAĐEN NA TAVANU

U Novom Sadu restaurirali dokaz da se ćirilica u Vukovaru koristi gotovo 300 godina

08.02.2022 u 10:42

Bionic
Reading

Pitanje ćirilice u Vukovaru uglavnom se promatra kroz političku prizmu, no iz Novog Sada stiže znanstveni dokaz za koji u Srbiji očekuju da će baciti novo svjetlo na ovu temu. Naime u Arhivu Vojvodine završena je restauracija 'Zbornika isprava pravoslavne općine vukovarske iz 18. stoljeća', koji u Srbiji smatraju konačnim dokazom za to da se ćirilica koristi u Vukovaru već 300 godina

Zbornik je prije četiri godine na tavanu vukovarskog Srpskog doma, smještenog pored pravoslavne crkve sv. Nikole, pronašao protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović.

Zbornik se sastoji od 48 stranica, a najstariji dokument je poslanica mitropolita Vikentija Jovanovića iz 1732., uz koji u zborniku stoje općinski propisi, tužbe, spomenice i drugi važni dokumenti s vukovarskog područja od prve polovice 18. do kraja 19. stoljeća, javljaju Novosti.

Iz saborne crkve dugo su razmišljali o tome kako restaurirati oštećene korice i stranice zbornika, a rješenje se nametnulo prošle jeseni, kad je ravnatelj Arhiva Vojvodine, dr. Nebojša Kuzmanović, praznoj biblioteci Srpskog doma, čija kompletna obnova još nije okončana, darovao tisuću knjiga.

Konzervatorice Maja Jokmanović i Višnja Nikolić dva su mjeseca restaurirale oštećene stranice zbornika čiji je izvornik vraćen crkvi, a Arhiv Vojvodine potkraj veljače predstavit će digitalizirani primjerak.

  • +4
Protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović u crkvi sv. Nikole u Vukovaru Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL