ŠTO SU NOVOGA SMISLILI U VLADI?

U novoj godini pazite da ne uđete u Registar neplaćenih kazni

05.12.2013 u 15:06

Bionic
Reading

Za mjesec dana počinje s radom Registar izrečenih i nenaplaćenih prekršajnih kazni, najavio je na sjednici Vlade ministar pravosuđa Orsat Miljenić i upozorio da će svi koji se nađu u tom registru imati problema s dobivanjem vozačke i prometne dozvole

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je rezultate provedbe novog Prekršajnog zakona te rekao da su u prvih šest mjeseci primijetili 40 posto bolju naplatu prekršajnih kazni, a na sudovima 20 posto manje postupaka. 'Uza sve to, građani nisu osjetili represiju', pohvalio je Miljenić zakon iz svoga ministarstva.

Rekao je i da se u ovom trenutku dotjeruje registar koji će stupiti na snagu za mjesec dana, a u kojemu će se naći svi koji ne plate kaznu. 'U registar će se ulaziti automatski, bez ljudske kontrole. Onaj tko ne plati kaznu neće moći dobiti prometnu i vozačku dozvolu', kazao je Miljenić.



POPUST NA KAZNU OD 50 POSTO I TRI DANA NAKON PREKRŠAJA

Pravilo da se kazna za prekršaj umanjuje za 50 posto, ako se plati na licu mjesta, dodatno je proširena. Tako će sada pravo na popust od 50 posto na prekršajnu kaznu trajati tri dana od počinjenja kazne, ili tri dana od dobivanja kazne na kućnu adresu (u slučajevima kada su vozači snimljeni radarom).

Usvojen je i prijedlog sindikata da se za radnike ukinu sudske pristojbe. Tako se u Zakonu o sudskim pristojbama proširuje osnova za oslobađanje od pristojbi za radnike u sporovima predstečajnih nagodbi, u kolektivnim radnim sporovima i u sporovima sindikalnih povjerenika.

MANJE PLAĆE LIJEČNIKA I ZA STUDENI

Vlada je donijela i odluku o smanjenju plaće zdravstvenih radnika koji su u studenome sudjelovali u štrajku zdravstvenih radnika.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da se odluka iz listopada prenosi na prva dva tjedna studenoga: 'Pred vama je potpuno identična odluka o razmjernom umanjenju plaća... A za informaciju, plaće koje su umanjene tijekom listopada kretale su se u iznosu od 100 i 200 kuna, do negdje 14.000 i 15.000 kuna', rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

To je prokomentirao i premijer Zoran Milanović: 'Hvala. Mislim da s ovim nitko nije sretan.'