ilegalni ulasci

U Njemačku i dalje pristižu migranti preko Bjelorusije i Poljske

12.11.2021 u 15:48

Bionic
Reading

Preko Bjelorusije i Poljske u Njemačku i dalje dnevno ilegalno ulazi preko 100 migranata, a od početka studenog je zabilježeno 1488 ilegalnih prelazaka granice, priopćila je u petak Njemačka savezna policija

„Od početka godine ovim putem je u Njemačku ilegalno ušlo 9.329 migranata, mahom iz Iraka, Afganistana i Sirije“, stoji u priopćenju.

Policija ne očekuje da će se pritisak na poljsko-njemačku granicu smanjiti u dogledno vrijeme i ukazuje na velik broj migranata koji svakodnevno pokušavaju iz Bjelorusije ući u Njemačku.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova je, unatoč povećanom broju ilegalnih prelazaka granice, odbilo uvesti kontrole na šengensku granicu s Poljskom, kako su to tražile savezne pokrajine Brandenburg i Saska koje se nalaze uz granicu.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas iznova je u petak najavio nove sankcije Europske unije protiv Bjelorusije, za koju se sumnja da namjerno prebacuje ilegalne migrante na granicu s EU-om kao odmazdu za već uvedene sankcije Bruxellesa protiv Minska.

„Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a će na svom sastanku u ponedjeljak sankcije proširiti i na one osobe za koje se sumnja da su direktno povezane s prebacivanjem migranata na granicu s EU-om“, rekao je Maas u razgovoru za dnevnik Rheinische Post.

Maas je najavio da će uskoro biti objavljen „opširan popis“ pojedinaca na koje će se odnositi sankcije. On je ukazao i na uspjeh EU-a glede pritiska na zrakoplovne kompanije koje migrante prebacuju u Bjelorusiju.

Tako je turska zrakoplovna kompanija Turkish Airlines prestala prevoziti građane Iraka, Jemena i Sirije za Bjelorusiju.

Njemačka vlada je u međuvremenu izrazila žaljenje zbog prijetnje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da će zaustaviti protok plina iz Rusije prema Europskoj uniji preko plinovoda Jamal.