pasivno pušenje

U Njemačkoj bi uskoro moglo biti zabranjeno pušenje u autu u prisutnosti djece

07.07.2023 u 17:01

Bionic
Reading

Njemačko ministarstvo zdravstva ozbiljno se uhvatilo u koštac s problemom pasivnog pušenja. Prema nacrtu prijedloga novog zakona u Njemačkoj bi uskoro trebalo biti zabranjeno pušenje u autu kad se u njemu nalaze maloljetne osobe ili trudnice

Prijedlog je to koji nije posve nov. Već se neko vrijeme u njemačkoj javnosti govori o naumu tamošnjeg ministarstva zdravstva i resornog šefa Karla Lauterbacha da zabrane pušenje u automobilima dok se u njemu nalaze maloljetna djeca i trudnice. Nacrt je usklađen s novim prijedlogom zakona o legalizaciji kanabisa, s kojim će se na odgovarajući način promijeniti i zakon o zaštiti nepušača.

Prema nacrtu, nerođena djeca i maloljetnici ne mogu se sama zaštiti od negativnog utjecaja pasivnog pušenje. Kako je riječ o posebno ranjivoj skupini ljudi, izmjena zakona bi im trebala zajamčiti potrebnu zaštitu od pasivnog pušenja.

Kako piše Tagesschau, planirana zabrana odnosi se na cigrete, e-cigarete, grijane duhanske proizvode i kanabis. Zbog malog prostora u automobila izloženost dimu je jako velika, a njegovo udisanje može dovesti do ozbiljnih bolesti poput koronarne bolesti srca, moždanog udara ili kronične opstruktivne bolesti pluća.

Pored toga postoji rizik i od iznenadne smrti dojenčadi. Istraživanja pokazuju i povezanost pasivnog pušenja s rakom pluća.

Nacrt još nije usuglašen sa svim resorima, pa još može doći do izmjena predviđenih propisa. Iako se na razini vlasti o ovakvoj zabrani govori još od 2022., problem kod provedbe je njegova ustavnost jer se automobil smatra privatnim prostorom, pa bi zabrana podrazumijevala zadiranje u slobodu.

U Italiji, Francuskoj, Italiji, Belgiji, Velikoj Britaniji i Austriji pušenje u autu u prisutnosti maloljetnika već je zabranjeno.