NAPAD NA ŠIJITE

U nizu eksplozija u Iraku više od 60 mrtvih

20.05.2013 u 19:58

Bionic
Reading

U valu najgoreg sektaškog nasilja od povlačenja postrojbi SAD-a 2011. godine, više od 60 ljudi ubijeno je u ponedjeljak diljem Iraka u nizu eksplozija automobila bombi usmjerenih protiv šijitskih muslimana, objavili su policija i medicinske službe, prenose agencije

S posljednjim napadima broj ubijenih u sektaškim sukobima u posljednjih tjedan dana prešao je 200, a napetosti između šijita, koji sada vode Irak, i manjinskih sunita došli su do točke na kojoj se neki pribojavaju povratka općeg građanskog rata.

Devet je osoba poginulo u jednoj od dvije eksplozije automobila bombe u Basri, većinski šijitskom gradu 420 kilometara jugoistočno od Bagdada, objavili su policija i liječnici.

"U eksploziji je stradala skupina radnika okupljena kod kioska sa sendvičima", rekao je policajac blizu mjesta napada. U drugoj eksploziji na autobusnom terminalu ubijeno je još pet osoba.

U Bagdadu je najmanje 30 osoba ubijeno u eksplozijama automobila bombi u bagdadskim četvrtima Kamaliya, Ilaam, Diyala, al-Shurta, Shula, Zaafaraniya i Sadr City, u kojima žive pretežito šijiti. Na sjeveru grada u većinski šijitskoj četvrti Shaab u eksploziji automobila bombe ubijeno je 12 a ranjeno 26 osoba, rekli su policijski dužnosnici i izvori iz bolnica.

U okolici Balada, 80 kilometara sjeverno od Bagdada, u eksploziji parkiranog automobila blizu autobusa koji je prevozio šijitske hodočasnike ubijeno je pet iranskih hodočasnika i dvojica Iračana koji su putovali u šijitski sveti grad Samaru.

Niti jedna skupina nije preuzela odgvornost za napade.


U zapadnoj pokrajini Anbar u pustinji su nađena tijela 14-ro osoba otetih u subotu, među kojima su bila i šestorica policajaca, s ranama od metaka na glavi i grudima, rekle su iračke snage sigurnosti.

U Samari su u eksploziji automobila bombe ubijena trojica pripadnika Sahwa milicije dok su išli podići svoje plaće. Sunitsku miliciju Sahwa koju plaća vlada militanti optužuju i napadaju zbog suradnje s iračkom vladom koju vode šijiti.

Osjetljiva iračka društvena struktura je pod sve većim pritiskom sukoba u susjednoj Siriji koji je privukao sunitske i šijitske militante iz cijele regije.