SUDAR NA AUTOCESTI

U nesreći u Španjolskoj poginulo 13 studentica

20.03.2016 u 17:28

Bionic
Reading

Trinaest studentica raznih nacionalnosti poginulo je u nedjelju u autobusnoj nesreći na sjeveru Španjolske dok su se vraćale s jedne od tradicionalnih svečanosti u zemlji, priopćile su katalonske vlasti

Vlasti su smanjile broj žrtava na 13 s ranije javljenih 14, dodajući da su 44 osobe ozlijeđene, među kojima je tridesetak primljeno u bolnicu, kada se njihov autobus u punoj brzini frontalno sudario s drugim vozilom pošto je autobus naglo skrenuo i prešao na suprotni kolnik autoceste.

Svih pedeset šestero putnika u autobusu bili su studenti katalonskih sveučilišta u okviru europskog programa razmjene Erasmusa, rekao je načelnik katalonske policije Jordi Jane na tiskovnoj konferenciji koju je prenosila televizija.

Identitet žrtava još nije potvrđen, ali sve su ženskog spola, rekao je izvor u pokrajinskoj vladi.

Pedeset šestero putnika autobusa bili su iz devetnaest zemalja, navodi se u priopćenju katalonskog ministarstva unutarnjih poslova.

Vlasti su potvrdile da su stupile u vezu s diplomatskim predstavništvima Njemačke, Bugarske, Francuske, Finske, Madžarske, Italije, Irske, Japana, Norveške, Nizozemske, Palestine, Perua, Poljske, Češke, Velike Britanije, Švedske, Švicarske, Novog Zelanda i Ukrajine.

Nesreća se dogodila nešto prije 6.00 sati u Freginalsu, blizu Amposte, oko 150 km južno od Barcelone dok se autobus vraćao s tradicionalne svečanosti Las Fallas u Valenciji, na obali Sredozemnoga mora.

Vozač je "udario u ogradu s desne strane i naglo skrenuo na lijevo, tako da je autobus prešao na suprotni kolnik autoceste", rekao je Jane.

Autobus se zatim zabio u vozilo koje je dolazilo iz suprotnog smjera, u kojemu su vozač i suvozač ozlijeđeni, dodao je.

Vozač autobusa je preživio nesreću i policija ga ispituje. Nalazi testova na alkohol i narkotike su negativni, priopćilo je ministarstvo pravosuđa.