IUSTITIA ET PAX

U našem društvu jačaju nedemokratske tendencije

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 22.09.2009 17:18
  • Objavljeno 22.09.2009 u 17:11
Vlado Košić

Vlado Košić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadic

Komisija "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na današnjoj je sjednici poduprla volju hrvatskih političkih institucija, Sabora i Vlade RH da se neriješena granična pitanja sa susjednim državama rješavaju u duhu međunarodnoga prava i pravorijeka tzv. Badinterove komisije, izvijestio je Tiskovni ured HBK.

Komisija poziva najuglednije hrvatske znanstvene i kulturne institucije da podupru takva nastojanja i rješenja kako se "pretenzijama i ustupcima koji nisu pravno utemeljeni ne bi stvorili presedani koji bi u ovom dijelu Europe i svijeta ugrozili teško postignut mir i sigurnost država i naroda".

Pri razmatranju aktualnog stanja u zemlji, Komisja je izrazila žaljenje što se na poziv Europskog parlamenta 23. kolovoza u nas nije obilježio kao dan spomena na žrtve totalitarizama.

Činjenica je, kako se napominje, da u našem društvu jačaju nedemokratske tendencije onih koji sprječavaju da istina o našoj prošlosti konačno dobije svoje pravo mjesto u svijesti naših građana. Komisija stoga izražava zabrinutost zbog sve prisutnijih napada na Crkvu i na pravo izražavanja mišljenja.

U vremenu svjetske gospodarske krize Komisija upozorava kako nije moguć napredak naše domovine - pa tako ni gospodarski - bez poštovanja moralnih načela koja su sadržana u socijalnom nauku koji promiče Crkva, a koji počiva na odgovornosti svih za zajedničko dobro, na solidarnosti - osobito s najugroženijim skupinama u društvu, supsidijarnosti - što podrazumijeva poštovanje načela nemiješanja različitih razina upravljanja i djelovanja, te na poštovanju dostojanstva svake ljudske osobe.

Zakoni u Republici Hrvatskoj i oni koji ih donose, kako se navodi, trebali bi imati na umu upravo ta načela ako želimo da se društvo konačno postavi na zdrave noge i da se oslobodimo neodgovornosti, gramzivosti i korupcije u društvu.

Komisija napominje kako je sve više aktualno gospodarenje vodama, na što je već upozorila. S tim u svezi, kako je najavljeno, sutra će biti objavljena izjava "Zabrinutost zbog zakona o vodama".

Sjednica Komisije Justitia et pax održana je pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Članovi su razgovarali o knjizi - zborniku izjava, dokumenata i priopćenja izdanih tijekom 20 godina, koja uskoro izlazi, a Komisija će je predstaviti javnosti. Također je bilo riječi i o daljnjem radu i o članovima Komisije, što će se podastrijeti HBK-u na jesenskom zasjedanju u Dubrovniku, priopćio je Tiskovni ured HBK.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi