UZAVRELA SIRIJA

U napadu na tvornicu u Homsu ubijeno deset radnika

02.11.2011 u 14:19

Bionic
Reading

Desetero radnika ubijeno je u srijedu u oružanom napadu na tvornicu u Kafrlahi, u pokrajini Homsu, u središtu Sirije, objavila je sirijska organizacija za ljudska prava (OSDH).

'Desetero radnika ubijeno je u tvornici u Kafrlahi, u pokrajini Homsu. Naoružani napadači iz susjednih sela ušli su u tvornicu i zapucali na radnike', dodaje OSDH u priopćenju.

Ta nevladina organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji zasad ne navodi pojedinosti o tom pokolju ni identitet 'naoružanih napadača'.

U četvrtima glavnog grada Homsa jake sigurnosne snage zadužene za gušenje prosvjeda protiv režima provele su operacije čišćenja terena i pretresa. 'Četvero civila je ubijeno u pucnjavi sigurnosnih snaga', ističe OSDH.

Sirijski dnevni list Al-Vatan, blizak vlasti, piše pak o "pokolju jedanaestero civila u terorističkom napadu u utorak u Homsu".

'Naoružani teroristi' napali su, piše list, autobus na cesti koja iz Homsa vodi u Džab Abas. 'Izvukli su putnike iz autobusa i ubili jedanaest osoba, izdvojivši po strani tri žene i vozača', piše Al-Vatan koji ne navodi tko su napadači.

U Siriji od 15. ožujka traje narodna pobuna protiv režima Bašara al-Asada. Vlast u krvi guši prosvjede i od početka za sukobe optužuje 'naoružane terorističke bande'.

No čini se da u nekoliko zadnjih tjedana pobuna, uz mirne prosvjede na ulici, poprima novi oblik sa smrtonosnim napadima vojnih dezertera na sirijske vojnike, upozoravaju sirijske organizacije za ljudska prava.

Arapska liga treba na izvanrednom zasijedanju vijeća ministara u srijedu dobiti službeni odgovor sirijskog režima na njezin plan za prekid represije i početak dijaloga s oporbom.