SINDIKALNO PISMO JOVANOVIĆU

'U mnogim srednjim škola upisi nisu bili prema propisima'

05.09.2012 u 15:52

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) u otvorenom pismu ministru obrazovanja, znanosti i sporta Željku Jovanoviću predlaže da 'iznimno odobri upis i nastavak školovanja' za 42 učenika kojima nije odobren upis u srednju školu 'Braća Radić' u Kaštel Štafiliću. Sindikat u današnjem pismu navodi kako škola u Kaštel Štafiliću nije jedina u kojoj upisi nisu provedeni u skladu s propisima

'Imam informacije kako u velikom broju srednjih škola, pa tako i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, upisi nisu u potpunosti provedeni u skladu s propisima. Tako su u mnogim gimnazijama i 'atraktivnim' tehničkim školama probijene granice utvrđene Državnim pedagoškim standardom od 28 učenika u razredu, pa imamo razredne odjele sa 36 učenika', stoji u otvorenom pismu predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimira Mihalineca.

Navodi da je ministar odobrio preko sto novih odjeljenja iznad plana upisa, što smatra pohvalnim, jer su time uvaženi i zadovoljeni interesi učenika. No, istovremeno je, kaže Mihalinec, na taj način smanjen broj učenika s visokim bodovima, a koji bi se mogli upisati u neke druge četverogodišnje strukovne škole, što je slučaj i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

'Vašim odbijanjem odobrenja učenicima koji su iskazali želju upisati poljoprivredne i šumarske programe u Srednjoj školi 'Braća Radić' u Kaštelima, prema tim učenicima niste iskazali jednaku brigu kao prema drugima. Tim činom uskratili ste pravo na školovanje za odabrano zanimanje i onim učenicima, koji su imali potrebne bodove', smatra Mihalinec ističući da je bez 'izbrisanih' učenika nemoguće formirati razredne odjele u Kaštelima, pa će i ti učenici morati upisati neku drugu, neželjenu, školu, a za koju nisu imali interes.

'Izbrisana' djeca nikome nisu oduzela pravo na upis u Kaštelima, s obzirom na to da još ima slobodnih mjesta. Na taj način, Vaša odluka postaje daleko nepravedna’, naglašava.

Ministru Jovanoviću predlaže da u ovom slučaju iznimno odobri upis i nastavak školovanja svoj djeci koja su iskazala želju da upišu poljoprivredna zanimanja i time im da priliku, kao što je dao mnogima drugima.

'Uvjeren sam kako će ta djeca, zajedno sa svojim nastavnicima, svojim radom potvrditi da su zaslužili ukazanu priliku. Ovaj primjer trebao bi poslužiti kao povod za raspravu o upisnoj politici za naredne godine', zaključuje Mihalinec.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta jučer je priopćilo da su zgroženi postupkom ravnatelja Srednje škole 'Braća Radić' u Kaštel Štafiliću – Nehaj, Petra Vrbanića, koji je upisao 42 učenika koji nisu ispunjavali upisne kriterije.

Ministarstvo u priopćenju navodi kako je opće poznato da se u Republici Hrvatskoj prema važećim propisima u četverogodišnju školu može upisati samo onaj učenik čiji je minimalni bodovni uspjeh 36 bodova.

'Suprotno tome, ravnatelj Srednje škole 'Braća Radić' još je u srpnju (u ljetnom upisnom roku) u četverogodišnje programe srednjoškolskog obrazovanja upisao 42 učenika koji nisu ispunjavali upisne kriterije - svi su imali manje od propisanih 36 bodova', ističe MZOS i dodaje da ravnatelja škole 'ne oslobađa odgovornosti' činjenica da je naknadno za nezakonito provedene upise tražio i dobio suglasnost Školskog odbora, Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i šport Splitsko-dalmatinske županije.


'Naprotiv, odgovornost za nezakonito postupanje snose i svi članovi Školskog odbora, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i šport Splitsko-dalmatinske županije, kao i voditelj Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Županiji', navodi MZOS.

Ministarstvo naglašava da je s cijelim slučajem upoznato tek 29. kolovoza, iako je škola učenike upisala još u srpnju, nakon čega je škola dobila obavijest da ne može postupati mimo propisa.

'Pravila upisa u prvi razred srednje škole jednako vrijede za sve učenike i krajnje je neprimjereno i nedopustivo na taj način pogodovati samo nekima. Jednako kao što je nedopustivo za vlastite propuste prebacivati odgovornost i prozivati Ministarstvo ili bilo koga drugoga. S obzirom na to da je takvim nezakonitim postupanjem dovedena u pitanje sudbina djece, Ministarstvo će učiniti sve kako bi se djeca upisala u trogodišnje programe za koje imaju dovoljno bodova i pokažu interes', ističu iz MZOS.

Dodaju da je prema nalogu ministra Jovanovića prosvjetna inspekcija 4. rujna provela inspekcijski nadzor kojim su utvrđene sve činjenice bitne za daljnje postupanje prema ravnatelju Petru Vrbaniću i članovima Školskog odbora.

'O propustima koje su u ovom slučaju učinili Neven Ćurković, voditelj Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Zdravko Omrčen, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i šport Županije, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izvijestit će Ministarstvo uprave i tražiti utvrđivanje njihove odgovornosti', navodi se u priopćenju.