šaljite zahtjeve

U Mirovinskom iznenađeni malim odazivom za nacionalnu mirovinu od 800 kuna u Sisačkoj županiji; Gobac: Bilo bi dobro da nam se što prije jave

01.02.2021 u 11:12

Bionic
Reading

Iz sisačko-moslovačkog područnog Ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pozivaju osobe starije od 65 godina na Banovini da im šalju zahtjeve za ostvarivanje prava na 800 kuna nacionalne naknade

Predstojnica tog ureda Maja Gobac u ponedjeljak je u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" pojasnila da je nacionalna naknada uvedena s početkom ove godine, a zahtjevi su se počeli zaprimati 15. prosinca prošle godine.

Nacionalna naknada u iznosu od 800 kuna namijenjena je osobama starijima od 65 godina s prebivalištem na području Hrvatske u neprekinutom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje ovoga prava.

Ne smiju biti korisnici mirovine prema propisima RH ili drugih država, niti mogu biti obvezno osigurani prema propisima o mirovinskom osiguranju.

Radi se o primanju koje ovisi o dohodovnom cenzusu, odnosno prihodima korisnika ili članova njegove obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini te ne smiju prelaziti svotu nacionalne naknade u 2021. od 800 kuna

Ne smiju biti korisnici zajamčene minimalne naknade, niti prava na smještaj prema propisima o socijalnoj skrbi, a ne mogu niti imati sklopljene ugovore o o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju kao primatelji uzdržavanja.

Zbog potresa mali odaziv u Sisačko-moslovačkoj županiji

Gobac je izvijestila da je zaključno s jučerašnjim danom Zavod na razini Hrvatske zaprimio 6540 zahtjeva, a u Sisačko-moslovačkoj županiji njih tek 360.

"Očekivali smo veći daziv, no s obzirom na potres mislim kako je za očekivati da je tako mali odaziv. Sada očekujemo da će se, s obzirom da su se ljudi vratili i nastoje se vratiti u normalu, i broj zahtjeva za nacionalnu naknadu povećati", istaknula je.

Nacionalna naknada ne može biti predmet ovrhe ili osiguranja i ne može se naslijediti niti prenositi.

Što prije podnijeti zahtjev

"Svi oni koji misle da bi mogli imati ovo pravo bilo bi dobro da se što prije jave. Priznanje prava ovisi o datumu podnošenja zahtjeva, stoga trebaju što prije predati zahtjev i prije će im se priznati to pravo", poručila je Gobac.

Navela je da se, osim Siska, zahtjevi za nacionalnom naknadom mogu predati i u ispostavama Zavoda u Dvoru, Glini, Hrvatskoj Kostajnici, Kutini i Novskoj, dok ispostave u Petrinji i Topuskom još ne funkcioniraju.

Mogu se podnijeti i u bilo kojem uredu u Hrvatskoj, u bilo kojoj ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Nacionalna naknada usklađuje se jednom godišnje počevši od 1. siječnja 2022. sukladno indeksu potrošačkih cijena. Isplaćuje se na tekući račun, pa je uz zahtjev potrebno priložiti potvrdu s IBAN brojem tekućeg računa, a na žiro račune se ne isplaćuje.