IZVANREDNA SITUACIJA

U Meksiku proglašena uzbuna zbog krađe radioaktivnog materijala

03.08.2017 u 09:58

Bionic
Reading

U pet meksičkih saveznih država u četvrtak ujutro proglašena je uzbuna nakon krađe nepoznate količine radioaktivnog materijala

'Proglašena je uzbuna i u tijeku je potraga za ukradenim materijalima u sjevernim državama Nuevo Leon, Tamaulipas, San Luis Potosi, Zacatecas i Coamuila', priopćio je šef nacionalne službe za izvanredne situacije Luis Felipe Puente.

Dužnosnici su pozvali sve koji imaju informacije o ukradenom materijalu da kontaktiraju vlasti, dodajući upozorenje da se, ukoliko se radioaktivni materijal pronađe, ni u kojem slučaju ne smije otvarati ili dirati.

Tijekom jutra dio ambalaže u kojoj je smješten radioaktivni materijal pronađen je pored jednog skladišta u saveznoj državi Nuevo Leon.

Lokalni mediji su, pak, javili da je materijal ukraden iz jedne stručne škole u saveznoj državi Nuevo Leon.

Valja podsjetiti kako su u meksiku česte krađe radioaktivnog materijala, pa je tako prije četiri mjeseca ukradena značajna količina iridija-192.

Prošle, pak, godine zabilježeno je nekoliko sličnih krađa, a ukradeni materijal još uvijek nije pronađen. Vlasti pretpostavljaju kako smrtonosni radioaktivni materijal kradu narkokarteli radi izrade bombi.