KRIJUMČARI IH OSTAVILI

U Meksiku 178 migranata iz Srednje Amerike pronađeno u kamionu

30.07.2017 u 12:38

Bionic
Reading

Napušteni kamion u kojemu je bilo 178 migranata iz Srednje Amerike pronađen je u subotu u saveznoj državi Veracruzu, na istoku Meksika, priopćile su državne vlasti.

Migrante koji su se uputili prema Sjedinjenim Državama, krijumčari su ostavili u prikolici, navodi policija u priopćenju.

Kada su shvatili da su ih krijumčari ostavili, neki migranti su izašli iz prikolice jer su "bili gladni". Pješice su se uputili u grad Tantimu, gdje su im stanovnici dali hranu i vodu.

Meksički vojni izvor rekao je za AFP da su većina putnika u kamionu bile "žene i odrasli muškarci, a bilo je i malodobnika".

Ilegalni migranti su odmah prevezeni u prihvatni centar, gdje im je pružena liječnička pomoć prije nego se odluči o njihovu izgonu.

Prošlog tjedna je desetero ilegalnih migranata izgubilo život u SAD-u u pregrijanoj kamionskoj prikolici na parkiralištu u San Antoniju, u Teksasu, dva sata vožnje od meksičke granice.

Desetci tisuća ljudi iz Meksika i Srednje Amerike pokušavaju svake godine ilegalno ući u SAD. Godine 2003. u sličnim okolnostima je poginulo 19 migranata, u pregrijanom kamionu na jugu Teksasa.

Verazcruz i okolica postali su među najopasnijim područjima za ilegalne migrante koji pokušavaju ući u SAD, ističu aktivisti za ljudska prava, osobito zbog narkokartela kao što je Los Zeta, koji traži pravo na krijumčarenje ljudi.