velika suša

U Međimurju u tijeku pripreme za proglašenje elementarne nepogode

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 23.08.2022 16:22
  • Objavljeno 23.08.2022 u 16:21
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

U Međimurskoj županiji u tijeku su pripreme za proglašenje elementarne nepogode uzrokovane velikom sušom koja je ovog ljeta, osim te županije, pogodila gotovo cijelu Hrvatsku

U tijeku su pripreme i prikupljanje podataka s terena, potvrdio je Hini župan Matija Posavec ističući kako je već sada na području Međimurja evidentan pad prinosa kukuruza, ječma, pšenice i suncokreta. 'Zadužio sam općinska i gradska povjerenstva diljem Međimurja da u dogovoru s poljoprivrednicima utvrde potencijalne štete koje će se prijaviti županijskom povjerenstvu, temeljem čega se proglašava prirodna nepogoda', kaže Posavec.

Traju razgovori i s Ministarstvom poljoprivrede o rješavanju problema, a u srijedu će se u Varaždinu održati sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, na kojem će to biti jedna od tema. 'Vjerujem da su sve brojke takve da će trebati proglasiti prirodnu nepogodu od suše. Nakon toga očekujemo obeštećenje poljoprivrednika, a temeljem prijavljenih šteta vidjet će se hoće li to biti iz Europskog fonda solidarnosti ili nacionalnih fondova', rekao je Posavec.

  • +5
  • +2

Suša, kukuruz

Izvor: Profimedia / Autor: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

U vezi nedavnih najava da će Hrvatskoj biti na raspolaganju dvjestotinjak milijuna kuna za sanaciju šteta u poljoprivredi od suše, Posavec vjeruje da će taj iznos biti puno veći. 'Zbog globalne situacije, a ne samo zbog prirodnih nepogoda, mislim da je fer i korektno poljoprivrednika obeštetiti u što većoj mjeri', kazao je.

Međimurska županija zatražila je od općinskih i gradskih povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda da na svojem području utvrde stanje pojedinih vrsta usjeva i nasada. Od njih se traži da dostave popis svih oštećenih kultura te da se za svaku kulturu navede koliko iznosi oštećena površina i stupanj oštećenja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!