PARLAMENTARNI IZBORI

U Litvi ljevica preuzima vlast?

14.10.2012 u 08:16

Bionic
Reading

Birališta su otvorena u nedjelju ujutro u 7 sati po mjesnom vremenu u Litvi koja bira parlament i nakon četiri godine vlasti konzervativne koalicije očekuje se pobjeda oporbene ljevice

Arhitekt politike štednje koja je Litvi omogućila da izađe iz duboke krize 2009., godine premijer Andrius Kubilius mogao bi biti gubitnik izbora jer su zadnje predizborne ankete predviđale samo 12 posto glasova njegovoj stranci Domovinska unija - Litavski kršćanski demokrati. Druge dvije stranke u vladajućoj koaliciji - Liberalni pokret i Liberalna i centristička unija - dobile su manje od pet posto potpore u anketama.

Socijaldemokratska stranka koju vodi njegov protivnik Algirdas Butkevicius, bivši ministar financija i transporta mogla bi dobiti 23 posto glasova. Populistička stranka rada kojoj je na čelu Viktor Uspaskič, zastupnik u Europskom parlamentu i kontroverzni poslovni čovjek ruskog podrijetla, mogao bi dobiti 21 posto. Zajedno bi te dvije stranke mogle oformiti novu vladajuću koaliciju.

Ljevica obećaje rast minimalne plaće, progresivno povećanje poreza i obnovu odnosa s Rusijom. Ti su odnosi poremećeni jer Litva traži odštetu za 50 godina sovjetske okupacije i želi tužiti Gazprom koji, po mišljenju Vilniusa, Litvi isporučuje preskup plin.

Sedamnaest stranaka, jedna koalicija i mnogi neovisni kandidati bore se za 141 mjesto u parlamentu. U Litvi se 70 od 141 zastupnika bira proporcionalnim, a 71 većinskim sustavom u dvama krugovima. Drugi krug će se održati 28. listopada.

Birališta se zatvaraju u 20 sati. Litvanci se izjašnjavaju referendumom o projektu gradnje nove nuklearne centrale. Taj je referendum konzultativan.