DUŽNIČKO ROPSTVO

U lihvarskoj klopci 130 slavonskih obitelji

16.02.2009 u 08:10

Bionic
Reading

Supružnici iz Vinkovaca Stevo Hujbert i Heba Strunje, koji su s mirovinom od 7,5 tisuća kuna prehranjivali sedmero djece, sad se boje da će biti gladni jer im je banka sjela na račun. Osim njih, tvrde, na prosjačkom je štapu još stotinu i trideset slavonskih obitelji jer su naivno vjerovali da sve svoje financijske probleme mogu riješiti preko noći

Naizgled spasonosno rješenje ponudila im je osječka agencija za posredovanje Aneta: posudit će im novac da podmire sve dugove i manje kredite, potom će na njihovo ime u banci podići veliki kredit kojim će isplatili sebe (agenciju), a njima na ruke dati ostatak tog velikog bankovnog kredita, ispričali su za Večernji list.

Te 2006. godine s Anetom su sklopili ugovor, potpisali punomoć i bjanko čekove. No, umjesto da se riješe glavobolje, počela je njihova životna drama. Za svoju nevolju optužuju predstavnicu agencije Dorinu Jedinak i tvrde da je zloupotrijebila njihove punomoći te dizala kredite za svoje potrebe.

'Imali smo nekoliko manjih kredita u ukupnom iznosu od 131.000 kuna, a danas dugujemo 1.200.000 kuna! Banke u kojima je agencija podigla kredite u naše ime blokirale su nam račun i uzimaju nam cijelu mirovinu. Kad nam je agencija trebala isplatiti novac da bismo zatvorili stare kredite, gospođa Jedinak nije imala gotovine, pa je novac posudila od svojih znanaca Antuna Tkalčića i Predraga Glumca, danas poznatih osječkih poduzetnika. Tada je počela 'otplata mojih kredita'. U agenciji su mi rekli da je zbog poteškoća zastala realizacija većeg kredita, a istodobno su mi zaračunali kamate na dug Tkalčiću i Glumcu, najprije 12 posto, a poslije čak 20 posto u tjednu', optužuje Hujbert.

Ogorčenje ne skrivaju ni Ivan Sabo (58) i Franjo Nikolić (53), umirovljenici iz Vinkovaca, koji su se za pomoć također obratili Aneti. 'Nikad nisam ni pomislio da bih mogao završiti na prosjačkom štapu i dugovati 280 tisuća kuna', kaže Ivan. Franjo, osim duga od 320 tisuća kuna, ima i bolesna sina.

Dorina Jedinak niječe odgovornost za sudbine obitelji uništenih kamatarskim dugovima. Dapače, Glumca i Tkalčića optužuje da su kamatarili nju! Za urotu je optužila i svog bivšeg ljubavnika Milenka Bilića. On, pak, tvrdi da je Jedinak prevarila njega.

'Zbog nje sam izgubio dvije kuće i imam bjanko zadužnicu na milijun kuna. Glumac i Tkalčić s njom su iskamatarili i zadužili ljude', ispričao je Bilić za Večernjak te je istaknuo da je spreman o svemu svjedočiti na sudu.

Predrag Glumac i Antun Tkalčić tvrde pak da prije nekoliko godina, kada su počele dužničke muke slavonskih obitelji, nisu radili kao financijski savjetnici u agencijama za posredovanje, a danas imaju svoju agenciju koja se bavi upravo time iako je predmet poslovanja registriran na Trgovačkom sudu u Osijeku – turističke usluge.