PRVI SLUČAJ U HRVATSKOJ

U Lici odstrijeljen albino medvjed

  • Autor: Ana Sorić
  • Zadnja izmjena 29.10.2009 16:46
  • Objavljeno 29.10.2009 u 12:47
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U lovištu Vrh Jelovi u predjelu Paklarić u Lici u četvrtak u 5.45 sati ujutro odstrijeljen je prvi albino medvjed u povijesti hrvatskog lovstva

Lovac Ivica Miletić, dugogodišnji predsjednik Lovačkog društva Cvituša Lovinac, odstrijelio je u četvrtak u 5.45 sati ujutro albino medvjeda teškog 143 kilograma. Medvjed je odstrijeljen u skladu s Akcijskim planom gospodarenja smeđim medvjedom u RH.

Stanko Ivanković/LD 'Cvituša'

Stanko Ivanković/LD 'Cvituša'

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bijele kandže, uz ostalo, dokazuju da se radi o albino medvjedu

Na temelju relativno bijele dlake, bijelih kandža, nosa i manjka pigmenta oko očiju, profesor Đuro Huber sa Zavoda za biologiju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu potvrdio je da se radi o albino životinji.

Profesor Huber od početka osamdesetih godina vodi projekt istraživanja smeđeg medvjeda u Hrvatskoj, a u razgovoru za tportal rekao je da ne zna ni za jedan slučaj odstrela albino medvjeda u Hrvatskoj. Pedesetih je godina zabilježen i objavljen primjer u jednoj od susjednih zemalja, Srbiji ili Bosni i Hercegovini, ali u Hrvatskoj se dosad albino medvjed nije pojavio.

Uzorke tkiva će iz lovačkog društva poslati na Veterinarski fakultet kako bi se obavila genetička istraživanja, a sam medvjed će biti prepariran i izložen u lovačkom domu LD Cvituša Lovinac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi