ZAMEO GA SNIJEG

U krizi HDZ-a izgubljen je - Milanović!

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović konačno se pojavio u javnosti, na domjenku u povodu pravoslavnog Božića. Na prigovore da ga nema u zemlji i da šuti u vrijeme najteže političke krize, izazvane pučem Ive Sanadera, odgovara da je šutio jer 'nije pristojno da govori prije Jadranke Kosor'

Iako nam je njegova glasnogovornica rekla da Zoran Milanović nije do ponedjeljka bio u Zagrebu jer je u nedjelju vozio djecu na skijanje, sam Milanović danas je ustvrdio da je cijelo vrijeme u Zagrebu (?!).

Milanović i Sanader u Saboru

'Zemlja se ne trese. Bio sam u Zagrebu. To je unutarstranački problem HDZ-a i mislim da nije pristojno da ja išta govorim prije nego nešto kaže predsjednica HDZ-a', odgovorio je Milanović na pitanje zašto kao glavni čovjek oporbe šuti kada se događaju najvažnije stvari u zemlji.  Predsjednik SDP-a ocijenio je Sanaderovo ponašanje neuobičajenim i ponovio stranački stav od nedjelje da je sve to samo 'unutarnja stvar HDZ-a' te da se 'nije radilo o ugrožavanju države pa da bi se on morao obratiti javnosti'.

Demokratski deficit u HDZ-u

'Stranka ga je kaznila, i pozivam sve stranke da vlastitim primjerom pokažu da Hrvatska može biti europska zemlja i da može voditi u nekim stvarima. Mislim da je ovo što se dogodilo u HDZ-u posljedica demokratskog deficita, pa i s obzirom na onu konvenciju HDZ-a ljetos na kojoj je Sanader otišao', kaže Milanović.

Na pitanje kako to da su se oglasili njegovi stranački kolege Milanka Opačić i Ranko Ostojić, rekao je: 'Oni su članovi Predsjedništva i njihovi stavovi su isto tako stavovi stranke, kao što je ovo što ja sad govorim stav SDP-a. Ne možete na galamu dobiti izbore, ne možete ništa, ovo je rad!' Odbio je optužbu da ne želi komentirati najvažnije teme koje potresaju Hrvatsku, pa tako i arbitražni sporazum, te je dodao da je imao privilegiju da se kao vođa oporbe po tom pitanju sastane u Bruxellesu s predsjednikom EK Manuelom Barrossom

Hirovi šefa oporbe

'Što vas briga gdje je bio Milanović?!'

Milanovićeva glasnogovornica, inače korektna Gordana Grbić,naljutila se na naše pitanje gdje je Milanović u trenutku najveće političkekrize i poručila: 'Što vas briga gdje je bio Milanović?!' Kad smo jepodsjetili da je on šef opozicije, rekla je da nema 'razloga za paniku'i da će se Milanović ukazati pred novinarima na domjenku povodom pravoslavnogBožića, što je i učinio.

Nakon prvotne ljutnje Grbić je ipak odlučila otkriti da je u nedjelju predsjednik SDP-avozio djecu na skijanje i da se vratio u ponedjeljak te da je tog danabio i u stranci. Kamo je vozio djecu, nismo uspjeli doznati. Inače, i glasnogovornica Grbić je na skijanju.

Osim što se s kolegama ne slaže u odgovoru gdje je proveo vrijeme dok se zemlja tresla zbog Sanadera, Milanović se više ne slaže ni s pozivom SDP-a na prijevremene parlamentarne izbore koje su do sinoć zastupali njegovi stranački pouzdanici, a koje je sam imenovao da zastupaju stavove SDP-a dok on (ne)pristojno šuti.

'Prijevremeni izbori su praktički nemogući jer Vlada ima ili nema većinu. Dok god Vlada ima većinu u Saboru, dotad ne možemo ništa na silu', tvrdi Milanović i dodaje: 'Većine u parlamentu nastaju i nestaju, mi nikoga ne vučemo za rukav, poznato je da su HNS, IDS i SDP spremni u svakom trenutku voditi zemlju.'

Kritizirao je premijerku Kosor jer je jučer dovela Bajića u Banske dvore: 'Ja to ne bih radio iako je to možda legitimno. Pozvao je da sljedeći put provedu unutarstranačke izbore demokratski i porade na demokraciji.'

Na pitanje ima li SDP unutarstranačkih problema, Milanović kaže da nema, pa čak i s obzirom na Milana Bandića, jer 'Bandić više nije u SDP-u'. Tvrdi da je SDP jedina stranka koja je na ovim prostorima održala stranačke predizbore na kojima je kao kandidat za predsjednika izabran Ivo Josipović.

Milanović i Picula
Picula: Vrijeme će pokazati je li Milanovićeva šutnja bila dobra

Od članova Predsjedništva SDP-a Tonina Picule i Zvonimira Mršića zatražili smo komentar Milanovićevog ponašanja u slučaju Sanader i činjenice da su SDP-ove stavove zastupali izborni gubitnik Ranko Ostojić - od kojega se u nedjelju moglo čuti da SDP, zapravo, nema stav o tome - i dobrohotna i simpatična potpredsjednica stranke Milanka Opačić, koja se stalno vrtjela oko zazivanja prijevremenih parlamentarnih izbora.

Picula naglašava da će vrijeme pokazati je li Milanović odabrao pravi odgovor na ono što se događa na političkoj sceni i je li njegova šutnja bila dobra za SDP. 'Predsjednik Milanović samostalno je donosio odluke i poštujem njegovu procjenu da je najbolje da u ovoj situaciji odlučuje sam i da sam bira tko će zastupati stranku, bez konzultacija s Predsjedništvom SDP-a, jer mu je to, kao predsjedniku stranke, dozvoljeno', ističe Picula i dodaje da ipak želi što hitniju sjednicu Predsjedništva SDP-a kako bi bili spremni na sve moguće rasplete situacije u Saboru.

Na naše pitanje bi li Ivica Račan šutio u ovakvoj situaciji, Picula je rekao da ne može sa sigurnošću reći što bi bilo, ali da je Račan imao odlične političke senzore i znao je predvidjeti situaciju te da bi gotovo sigurno 'osigurao prodor u srce političkog života'.

Mršić: Dobro je da Josipović nastupa bez Milanovića

Zvonimir Mršić

Što skoriju sjednicu Predsjedništva, ali tek nakon završetka predsjedničkih izbora, priželjkuje i član Predsjedništva SDP-a Zvonimir Mršić, koji se trenutno nalazi na skijanju u Sloveniji. Kao i Picula, Mršić smatra da se Milanović ponašao u skladu sa svojim predsjedničkim ovlastima, a za njega je to ponašanje bilo logično jer SDP ima dovoljno ljudi koji mogu istupati u javnosti na razne teme. Na našu napomenu da nije riječ o bilo kojoj temi, nego dubokoj političkoj krizi, Mršić odgovara da 'nije važno što je bilo dosad i Milanovićeva šutnja, nego kako će predsjednik SDP-a i njegova stranka odgovoriti na izazove koji slijede'.

Mršić je uvjeren da je dobro da se Milanović tijekom ovog, zadnjeg izbornog tjedna ne pojavljuje uz Josipovića, jer Josipović će biti predsjednik svih građana, a ne samo SDP-ov kandidat i zbog toga što mora osvojiti više od 50 posto glasova, mora i nastupati samostalno. Stranka mu pritom osigurava svu potrebnu logistiku.