VRIJEDAN 10 MILIJUNA EURA

U Koprivnici se gradi Centar za palijativu, prvi takav u Hrvatskoj: Evo kako će izgledati

26.05.2024 u 07:23

Bionic
Reading

Jedinstveni projekt Centra za palijativu u sklopu Opće bolnice Koprivnica, vrijedan 10,5 milijuna eura, spreman je za prijavu na natječaj za financiranje novcem iz EU fonda, a sadržavat će ambulante, dnevnu bolnicu i stacionar za 30 palijativnih bolesnika

Regionalni centar za palijativnu medicinu i liječenje boli u Koprivnici izgradit će se u krugu Opće bolnice 'Dr. Tomislav Bardek' u Koprivnici.

Ukupna mu je vrijednost oko 10,5 milijuna eura, a prostirat će se na 3000 četvornih metara, što obuhvaća prizemlje i dva kata zgrade, izjavio je Hini ravnatelj bolnice Mato Devčić.

Prvi takav centar u Hrvatskoj, najbliži je u Klagenfurtu

Bit će namijenjen liječenju palijativnih bolesnika, to jest onih koji boluju od neizlječivih bolesti. U toj skupini dominiraju pacijenti oboljeli od malignih bolesti, pulmološki, kardijalni, neurološki i psihijatrijski bolesnici.

Centar će se baviti liječenjem akutne i kronične boli, jer bol i dehidracija glavni su simptomi zbog kojih se palijativne bolesnike prima na bolničko liječenje. U centru će biti angažirani zdravstveni djelatnici svih specijalnosti, socijalni radnik, duhovnik, volonteri i prateće službe.

Sadržavat će ambulante, polikliniku, dnevnu bolnicu za palijativne bolesnike i stacionar s 30 kreveta. Prema europskom standardu, prosječan boravak palijativnog bolesnika na stacionarnom ležaju je 12 do 14 dana.

Stacionar je uklopljen u Vladinu Mrežu javne zdravstvene službe, što je uvjet da njegov pogon financira HZZO, kaže ravnatelj koprivničke bolnice. U centru će boraviti bolesnici iz Koprivničko-križevačke županije i rubnih područja susjednih županija, to je slučaj i s drugim tipovima pacijenata koji se liječe u koprivničkoj bolnici.

Glavni i izvedbeni projekt buduće zgrade su gotovi te je ishođena građevinska dozvola. Sada se čeka natječaj kako bi se izgradnja objekta financirala iz EU fondova.

Devčić ističe da u Hrvatskoj postoje bolnički odjeli koji zbrinjavaju palijativne bolesnike, ali centar organiziran po ovakvom modelu bit će prvi u Hrvatskoj. Bit će u rangu sličnih ustanova u razvijenom dijelu Europe, najbliži takav centar nalazi se u Klagenfurtu. 'Za posjeta klagenfurtskoj ustanovi rodila se ideja i namjera da se slična ustanova sagradi i u Koprivnici', rekao je Devčić.

Iz Ministarstva zdravstva na upit što planiraju vezano za razvoj palijativne skrbi, odgovaraju da je izrađen Nacionalni plan razvoja palijativne skrbi te je u tijeku međuresorno usuglašavanje.

Ove godine namjeravaju pokrenuti program Razvoj palijativne skrbi u Hrvatskoj, koji će biti financiran sredstvima iz Drugog švicarskog doprinosa. Predviđa se edukacija dionika u palijativnoj skrbi, uspostava edukacijskih centara u svim županijama, informatičko povezivanje svih pružatelja usluga u palijativnoj skrbi i povezivanje na CEZIH te uspostava nacionalne mreže za liječenje boli.

Najveći centar za bolničku palijativnu skrb u Novom Marofu

Podsjećaju da je novom Mrežom javne zdravstvene službe omogućeno ugovaranje 130 palijativnih postelja u stacionarima domovima zdravlja i 28 palijativnih postelja u ustanovama za palijativnu skrb.

Trenutno se najveći centar za bolničku palijativnu skrb s 89 postelja nalazi u Novom Marofu, kao sastavni dio Opće bolnice Varaždin. Ostali veći centri nalaze se u Općoj bolnici Knin s 20 postelja i Specijalnoj Bolnici Duga Resa s 25 postelja.

U Hrvatskoj također djeluju stacionari u domovima zdravlja s palijativnim posteljama te dvije ustanove za palijativnu skrb - Hospicij 'Marija Krucifiksa Kozulić' i Hospicij 'Blaženi Miroslav Bulešić', kažu u Ministarstvu zdravstva.

Piše: Ozren Špiranec

sve osim nogometa

Učitavanje...