NAGLO POGORŠANJE

U Klinici za infektivne bolesti 'mjesta više nema'; u KB Dubrava slobodno 18 postelja za Covid pacijente

09.10.2020 u 20:53

Bionic
Reading

U Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' mjesta više nema pa svi novooboljeli dolaze u Dubravu, izvijestila je uživo za središnji Dnevnik HTV-a reporterka Ruža Ištuk, dodajući da su na odjelu za COVID u Dubravi 62 pacijenta, od toga šest na respiratoru

Ukupni kapaciteti ovog trenutka u Dubravi su 80 postelja, međutim naravno mogućnost smještaja u drugim kapacitetima je moguć, a i šatorsko naselje koje je tu prisutno, rekao je za HTV-ov Dnevnik prof. dr. sc. Ivica Lukšić, koordinator bolničkog liječenja za oboljele od COVID-a u KB-u Dubrava.

>>> Predstojnik Klinike 'Dr. Fran Mihaljević': Imamo oko 100 kreveta za Covid, a 60 do 70 pacijenata. Mjesta ima

Uz porast broja novozaraženih raste i broj onih kojima je potrebno liječenje - u bolnicama je 385 pacijenata, od toga njih 28 na respiratoru. Gotovo trećina svih novooboljelih je u Zagrebu - 161 osoba. Hoće li za nekoliko dana trebati primiti pacijente i u šatore?

'Ja se nadam da još neće biti potrebno smještati bolesnike u šatore, jer tu je i dinamika prijema i otpusta bolesnika. U ovom trenutku tu među 62 bolesnika leže srednje teški i teški bolesnici', kazao je prof. dr. sc. Lukšić.

Najmlađi pacijent ima 20 godina

Dodao je i kako će jedan dio tih bolesnika sigurno biti i otpušten. Najmlađi bolesnik ovdje je, kazao je, 20 godina star, a nadalje su stariji bolesnici.

'Njihovo stanje je u principu srednje teško, to su svi bolesnici sa simptomima koji zahtijevaju bolničko liječenje. To je ono što razlikuje sadašnju situaciju od početka kada smo u bolnice primali i one bolesnike koji su bili asimptomatski', rekao je Lukšić.

Na pitanje ima li sada više hospitaliziranih nego li ih je bilo na ljeto, prof. dr. sc. Lukšić je odgovorio: 'Sada su i brojke veće nego što su bile na ljeto, definitivno te dodao kako je sada tek početak jeseni, a naše su brojke dosta visoke'.

Izazov: zdravi zdravstveni radnici

'Imamo dovoljan broj respiratora, dovoljno smo se dobro organizirali, međutim, za sve to skupa potrebni su zdravi zdravstveni radnici. Prema tome, to je ono što je izazov sada i što će biti izazov u budućnosti', rekao je Lukšić.

Osim zdravih zdravstvenih radnika koji će brinuti za pacijente, izazov koji nas očekuje je i da je to osoblje 'educirano osoblje koje može pružiti visokodiferentnu zdravstvenu skrb'.

'U ovom trenutku je u Dubravi oko 20 naših zdravstvenih djelatnika, što u samoizolaciji, što Covid pozitivni, međutim to se može promijeniti iz dana u dan'.

  • +11
Hrvatska vojska postavila šatore ispred Rebra Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Na pitanje smatra li da će se uskoro morati dizati neki novi šatori, a onda i aktivirati Hrvatska vojska, dr. Lukšić je odgovorio kako vjeruje da neće biti potrebe za tim.

'Ja mislim da ćemo mi to izbjeći, jer do sada smo pokazali svi zajedno kao društvo, kao zemlja, jedan visok stupanj odgovornosti. I mislim da ako se svi zajedno budemo držali toga kao što smo na početku ove pandemije bili zajedno i složni - mislim da imamo šansu sve skupa prebroditi u nekakvim optimalnim uvjetima za stanje epidemije', zaključio je prof. dr. sc. Lukšić.