MINICE, TAJICE, FACEBOOK

U katoličkoj gimnaziji opsjednuti odijevanjem učenica

01.10.2011 u 13:46

Bionic
Reading

Što se događa iza zatvorenih vrata Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica iz Zagreba? Ukor se dobiva za nošenje minice, crne odjeće, majica na bretele, za nošenje rock majica, prejaku šminku, tajice i Facebook, piše Jutarnji list

U skladu sa svjetonazorom škole, koji se bazira na strogom katoličkom odgoju i rezultira brojnim zabranama i restrikcijama, fotografiranje u kupaćem kostimu, što su napravile tri učenice ove škole, koje su fotografije objavile na svojim privatnim profilima na Facebooku, smatra se opscenim. Roditelji, suočeni s 'neprihvatljivim' fotografijama svojih kćeri koje su izazvale burne reakcije vodstva škole, obećali su da se to više neće dogoditi. Kad su došli kući, discipliniranje djece nije stalo samo na ozbiljnom razgovoru; navodno su se sljedećeg dana u školi pojavile s modricama, piše Jutarnji list. Za većinu njih školu su odabrali upravo roditelji.

Učenica je o svemu odmah obavijestila psihologinju. Obratila joj se puna povjerenja, moleći je da školsko vodstvo više ne čini takve stvari jer njezini izrazito konzervativni roditelji nemaju razumijevanja niti roditeljskih vještina kojima bi na pedagoški prihvatljiv način riješili problem. Međutim, psihologinja ju je, tvrde njezine prijateljice, hladno odbila, s objašnjenjem da je to njezina privatna stvar koju mora riješiti u obitelji, te joj je savjetovala da se više ne ponaša na tako neprimjeren način kako bi izbjegla daljnje neprimjerene kazne.

'Ne znam za taj konkretan slučaj i sigurna sam da psihologinja nije tako odbila djevojku, no što se tiče golišavih fotografija naših učenica na Facebooku, i danas bih postupila na isti način: zvala bih roditelje', rekla je sestra Elizabeta Peršić, ravnateljica ŽOG-a.

Dodala je kako je njezin zadatak kontrolirati što učenice rade na internetu, pa i na Facebooku kako bi spriječila nasilje, svađe, uvrede i cyberbullying.

'Policija nam je rekla da mi moramo kontrolirati aktivnost djevojaka na Facebooku', rekla je ravnateljica.