projekt eppr

Prvi put u katastarske planove upisane vanjske granice nacionalnih parkova

12.05.2023 u 11:40

Bionic
Reading

Prvi put su katastarski plan upisane granice nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj, što je temelj za učinkovitije upravljanje zaštićenim područjima i provedbu Zakona o zaštiti prirode

Državna geodetska uprava prenijela je vanjske granice osam nacionalnih područja i deset parkova prirode zaštićenih područja u katastarske planove. Riječ je o zaštićenim područjima Hrvatske koji su i dio europske ekološke mreže Natura 2000, a u katastar su upisane u sklopu projekta 'Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima' (EPPR).

Za većinu zaštićenih područja se do provođenja ovog projekta nije točno znalo koje katastarske čestice se nalaze unutar njihovih granica i one nisu postojale u službenim registrima. Zbog nepreciznih vanjskih granica zaštićenih područja tijela koja njima upravljaju nailazila su na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode, propćili su iz Državne geodetske uprave.

'Projekt EPPR je bio iznimno opsežan projekt na kojem su bili angažirani brojni stručnjaci iz Državne geodetske uprave, ali i vanjski suradnici koji su projekt proveli na terenu u suradnji s nacionalnim parkovima, parkovima prirode i vlasnicima nekretnina. Riječ je o ogromnom prostoru koji obuhvaća oko osam posto kopnene površine Republike Hrvatske', rekao je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić.

Provedbom projektnih aktivnosti izrađena je geodetsko-tehnička dokumentacija koja je neophodna za evidentiranje posebnog pravnog režima i preduvjet za upis prava prvokupa u službene registre unutar granica zaštićenih područja iz kategorije strogi rezervat (SR), nacionalni park (NP) i park prirode (PP), te je osiguran pristup informacijama i transparentnost podataka široj javnosti. U provedbu projekta je od samog početka bilo uključeno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

  • +21
Planinarenje u Nacionalnom parku Risnjak Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

'Ovaj projekt će imati dugoročan utjecaj na upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Javne ustanove sada znaju točne granice svojih područja, a svi nositelji prava na nekretninama unutar parkova imaju transparentnu informaciju o tome. Brojni vlasnici nekretnina u nacionalnim parkovima sada imaju i novu katastarsku izmjeru svojih nekretnina bez dodatnih troškova. Očuvana priroda nam je saveznik u borbi protiv klimatskih promjena, a ona je, uz sunce i more glavni razlog dolaska turista u Lijepu našu. Biti vlasnik nekretnine unutar ili u blizini zaštićenih područja danas je bogatstvo', izjavio je ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Igor Kreitmeyer.

Katastarska izmjera je provedena unutar granica šest nacionalnih parkova (ukupna površina NP Risnjak, NP Krka, NP Sjeverni Velebit, NP Brijuni, NP Paklenica i na dijelu površine NP Plitvička jezera). Izmjera nije bila predviđena za one NP za koje je provedena prethodnih godina (ukupna površina NP Mljet i NP Kornati, dio površine NP Plitvička jezera). Za sva područja nacionalnih parkova i parkova prirode je utvrđena vanjska granica parkova.

Projekt je sufinanciran u iznosu 4.137.464 eura, a njegova ukupna vrijednost je 4.867.605 eura. Projekt EPPR započeo je 1. veljače 2019., a rok za završetak je 15. svibnja 2023.