PRVA SMJENA TURISTA

U jednom danu u Istru ušlo 75 tisuća turista!

03.07.2010 u 11:52

Bionic
Reading

Prvi srpanjski vikend u znaku je očekivane velike smjene turista, s brojnijim dolaskom od odlaska gostiju. Da je turistička sezona počela, svjedoče i ceste na kojima se stvaraju sve veće gužve

Smjena turista uspješno se obavlja na cijelom primorju s manjim gužvama u cestovnom, autobusnom i trajektnom prometu.

Prema izvješću HAK-a, promet je izrazito pojačan na autocestama: A 1, A 2 Zagreb-Macelj i A 6 Rijeka-Zagreb, u smjeru mora, te na A 3 Bregana-Lipovac, u smjeru Lipovca.

Zbog prometne nesreće 85. kilometra na dionici autoceste A1, između odmorišta Dobra i čvora Ogulin, kolona je oko 14 sati bila duga oko 8 kilometara. HAK moli vozače za stpljenje dok se kolona ne pokrene.

Pojačan je promet i u smjeru Zagreba, kod naplatnih postaja Lučko gdje je kolona duga oko 1 kilometar.

Na Istarskom ipsilonu, kod čvora Umag kolona je duga oko 1 kilometar prema graničnim prijelazima sa Slovenijom.


PRVI 'VIKEND NADE'

Trajekti iz Makarske plove prema redu plovidbe
Na Makarskom primorju, gdje ima slobodnih mjesta u svim vrstama smještajnih objekata, prema informacijama iz hotelskih kuća koje posluju s dobro popunjenim smještajnim kapacitetima i ugošćuju više od 11.000 gostiju, kao i najavama iz turističkih ureda, očekuje se da će od ovoga vikenda boraviti oko 28.000 gostiju.

Ovo je prvi veliki vikend nade za cijelu sezonu koji će najaviti ovogodišnju sliku ljeta, kazao je jutros novinarima direktor makarskog Turističkog ureda Davor Glavina

Preko graničnih prijelaza Rupa i Pasjak na hrvatsko-slovenskoj granici danas do 11 sati u zemlju je ušlo 19.600 osoba, a izašlo 8.200 osoba, doznaje se od Postaje granične policije u Rupi.

Preko triju istarskih graničnih prijelaza - Kaštela, Plovanije i Požane - od jučer do danas do podneva u Hrvatsku je ušlo 74.925 gostiju od toga 73.380 inozemnih turista, izvijestila je danas istarska policija.

UŠLO GOTOVO 75 TISUĆA GOSTIJU, IZAŠLO OKO 34 TISUĆE

U istom razdoblju Hrvatsku je preko tih graničnih prijelaza napustilo 33.776 putnika među kojima 28.680 stranih gostiju. Samo tijekom današnjeg dana do podneva je u Istru ušlo 33.765 stranih te 1.308 domaćih gostiju.

Od inozemnih gostiju najbrojniji su bili Nijemci, Austrijanci i Slovenci.

Na državnoj cesti D8 promet je znatno pojačan, vozi se u isprekidanim kolonama bez ograničenja i zastoja. Na prometnici Šestanovac - Dupci kraće su isprekidane kolone vozila s autoceste prema moru, vozi se usporeno, s manjim zastojem kod čvorišta Dupci nedaleko od Brela, gdje promet regulira prometna policija i prometna mladež.

Na putnom pravcu Makarska - Vrgorac nema zastoja ni gužvi iako je promet pojačan. Manje se gužve u prometu stvaraju nakon izlaska s autoceste u mjestu Ravča kod Vrgorca, kao i kroz Vrgorac zbog ograničene propusnosti prometa gradskim ulicama, kažu u vrgoračkoj policijskoj stanici.

Trajekt na liniji Makarska - Sumartin na otoku Braču plovi prema redu plovidbe i nema čekanja na ukrcaj. Na liniji Drvenik - Sučuraj od jutros neprekidno plove dva trajekta, a čekanje na ukrcaj je do sat vremena, saznaje se u ispostavi riječkog brodara u Drveniku. Iz Sučuraja na otoku Hvaru informiraju da su brojniji automobili u dolasku od odlaska s otoka pa se na ukrcaj čeka do tridesetak minuta.

Autobusi stižu u Makarsku uglavnom puni i s manjim zakašnjenjem, kažu na makarskoj autobusnoj stanici dodajući da slobodnih mjesta uglavnom ima za sve putne pravce te da su uvedeni i dodatni autobusi. Dnevno je u dolasku i odlasku 105 autobusnih linija.