kaotično na terenu

U jednoj školi ima nastave, u drugoj djecu poslali doma, iz treće poručuju: Nikoga se ne šalje doma

10.10.2019 u 13:42

Bionic
Reading

Iako je većina osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj u štrajku, postoje one u kojima se danas održava nastava. Jedna od njih je OŠ Antuna Augustinčića u Zaprešiću. U školama u kojima se pak održava štrajk neujednačena su pravila. Neki poručuju - tko dođe u školu, bit će zbrinut. U jednoj zagrebačkoj školi su ipak učenike viših razreda poslali kućama

'Dragi učenici i roditelji, 10. listopada 2019. (četvrtak) u OŠ Antuna Augustinčića nastava se odvija prema rasporedu. Molimo pratite školsku stranicu na kojoj ćemo tijekom dana objaviti informacije o daljnjim postupcima vezanima uz štrajk', poručuju na stranicama ove zaprešićke škole.

'Da, kod nas se odvija nastava. Od nastavnika nisam dobila obavijest da se danas štrajka, no dobila sam obavijest da će se priključiti daljnjim akcijama štrajka. Danas dakle ne, ali cirkularni štrajk po županijama da', kazala je za tportal ravnateljica Danijela Adžijević.

A da cirkularni štrajk kreće već od sutra, potvrđeno je u četvrtak u podne na konferenciji za medije školskih sindikata.

Gotovo 90 posto nastavnika štrajka, pao sustav Carneta, sindikati objavili gdje škole neće raditi sutra

Dok je danas opći štrajk u cijeloj Hrvatskoj, od petka kreću štrajkovi po županijama. Prve su u petak na redu Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska te Varaždinska i Međimurska županija.

  • +21
Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

S druge strane, zbog informacija o štrajku koje su na internetske stranice pojedinih škola stizale tek sinoć, ali i pada Carneta, vladala je svojevrsna zbunjenost.

U zagrebačkoj OŠ Voltino organizirano je zbrinjavanje djece nižih razreda, no kako nam je javio čitatelj, djeca iz viših razreda koja su se u osam ujutro nacrtala u školi poslana su kućama.

'Kod nas su u školi djeca zbrinuta', kaže nam ravnateljica OŠ Voltino Ksenija Gluhak. Na pitanje što je s učenicima viših razreda, koji su prema našim informacijama poslani kućama, Gluhak kaže da je riječ o tri učenika koji su u dogovoru s roditeljima vraćeni kući.

U susjednoj OŠ Kustošija od 520 učenika jutros se pojavilo tek 15 učenika nižih i 18 učenika viših razreda.

'Svi ostaju u školi, tko je došao, zbrinut je. Ne šaljemo nikoga doma. To se ne radi', jasna je ravnateljica Gordana Kajić.

Podsjetimo, u osnovnim i srednjim školama u četvrtak se održava štrajk u kojem sudjeluje oko 85 posto srednjih i 89 posto osnovnih škola s područja cijele Hrvatske.

Štrajk u osnovnim i srednjim školama održava se nakon što je u srijedu propao postupak mirenja Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama te Sindikata hrvatskih učitelja i Vlade, koja je odbila zahtjev za 6-postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja.

Vlada je ponudila sindikatima povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i dva posto od prvog lipnja iduće godine, ustvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora između Vlade i sindikata, no takvu su ponudu sindikati odbili.