izvanredno stanje

U Japanu pronađen novi soj koronavirusa, donijele ga osobe koje su stigle iz Brazila

10.01.2021 u 18:14

Bionic
Reading

Japanske vlasti su danas izvijestile kako su četiri osobe koje su iz Brazila stigle u Tokio zaražene novom varijantom koronavirusa.

Četvero putnika koji su 2. siječnja sletjeli u zračnu luku Haneda bili su pozitivni na testu nakon što su neko vrijeme proveli u karanteni zračne luke, objavilo je japansko Ministarstvo zdravstva. Jedan od putnika hospitaliziran Takaji Wakita, voditelj Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, rekao je da se ova varijanta razlikuje od onih koje se već šire u Britaniji i Južnoj Africi. Dodao je kako za sada nema dokaza da je novi soj zarazniji, prenosi Večernji list.

Od četvero putnika muškarac u 40-ima kasnije je hospitaliziran jer je počeo imati problema s disanjem. Žena u 30-ima žalila se na bolove u grlu i glavobolju, a tinejdžer je dobio povišenu temperaturu. Japanski premijer Yoshihide Suga u četvrtak je za Tokio proglasio izvanredno stanje zbog pandemije koje bi trebalo biti na snazi mjesec dana. Izvanredno stanje je proglašeno i u prefekturama Chiba, Kanagawa i Saitama.

  • +4
Izrael je cijepio gotovo milijun ljudi u manje od dva tjedna - ilustracija Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN