Ekvadorska Amazonija

U izlijevanju nafte onečišćeni park prirode i rijeka

31.01.2022 u 22:25

Bionic
Reading

Amazonsku prašumu je pogodila nova kriza: nafta koja se od petka izlijeva iz oštećenog naftovoda u ekvadorskoj Amazoniji onečistila je zaštićeno prirodno područje i rijeku koja opskrbljuje vodom nekoliko sela u tom kraju na sjeveroistoku Ekvadora

"Stradalo područje je u nacionalnom parku Cayambe-Coca i, prema zoniranju, nafta se izlila na zaštićenom području", navodi se u priopćenju ministarstva okoliša.

Naftom je onečišćeno oko 21.000 četvornih kilometara rezervata Cayambe-Coca. Nafta se izlila i u Cocu, veliku rijeku na području Amazonije koja se ulijeva u Rio Napo, dodaje ministarstvo.

Ove dvije rijeke opskrbljuju vodom mnoge zajednice, pa i domorodačke.

Do danas ni vlada ni privatna tvrtka OCP (Oleoducto de Crudos Pesados) koja upravlja naftovodom nisu objavile koliko se nafte izlilo u prirodu.

Nacionalni park Cayambe-Coca, površine veće od 4.000 km2, zahvaća četiri pokrajine u planinskom području bogatom prašumom u bazenu Amazone, na visini između 600 i 5.790 m.

Ime je dobio po vulkanu Cayambe i rijeci Coci koja protječe tim područjem. Ondje živi stotinjak vrsta sisavaca (tapiri, pume, medvjedi, kondori) i gotovo 400 ptičjih vrsta.

Taj park, smješten stotinjak kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Quita, iznimno je bogat vodom: vodopadima, slapovima, izvorima, lagunama, vlažnim područjima i oblacima magle ... uz neprestanu kišu.