LALOVAC REKORDER

U izbornoj godini država zapošljava više od 1.200 ljudi

25.03.2015 u 09:30

Bionic
Reading

U godini uoči izbora Vlada namjerava zaposliti više od 1.200 osoba u tijelima državne uprave te stručnim službama i uredima Vlade RH. Evidentno je to iz Plana prijama u državnu službu za 2015. koji je u ponedjeljak objavljen u dnevnim novinama

Plan prijema otkriva da bi se tijekom 2015. trebalo zaposliti 1040 osoba na neodređeno vrijeme, a 171 na određeno vrijeme. Brojka zaposlenih na neodređeno uključivala bi i 51 pripadnika nacionalnih manjina te 54 osobe s invaliditetom. Radi se o zapošljavanju u 50-ak državnih ureda i institucija, odnosno u 17 ministarstava, sedam Vladinih ureda i stručnih službi, 11 državnih ureda i upravnih organizacija te u 19 ureda državne uprave u županijama.

Prema Planu prijema, najviše bi se zapošljavalo u Ministarstvu financija, i to čak 270 službenika. Njih 266 bilo bi zaposleno na neodređeno vrijeme, a ta brojka uključivala bi i sedam pripadnika nacionalnih manjina te osam osoba s invaliditetom. Uz to, u Ministarstvu financija zbog povećanog opsega posla namjeravaju zaposliti četiri osobe na određeno vrijeme. O kakvim se poslovima radi, upitali smo i Ministarstvo financija, no do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Po broju planiranih zapošljavanja nakon Ministarstva financija slijede Ministarstvo poljoprivrede sa 120 možebitnih radnika na određeno i neodređeno vrijeme te Ministarstvo rada i mirovinskog sustava sa 69 planiranih zapošljavanja na određeno i neodređeno vrijeme.

Što se pak tiče državnih ureda i državnih upravnih organizacija, najviše planira zaposliti Državna geodetska uprava, i to 48 službenika na neodređeno vrijeme.

Državna administracija za zaposlenicima najviše vapi u Zagrebačkoj županiji, u kojoj se u uredima državne uprave namjerava zaposliti 15 osoba na neodređeno vrijeme.

Vladini uredi uglavnom namjeravaju zaposliti jednog do dva službenika, no u Uredu zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava planiraju zaposliti 12 osoba na neodređeno vrijeme.


Podsjećamo, što se tiče zapošljavanja u državnoj službi, još uvijek je na snazi zabrana zapošljavanja, no i za to pravilo postoje iznimke. Tako se može zaposliti primjenom pravila '2 za 1', odnosno za dva zaposlenika koja su otišla ili u mirovinu ili na neko drugo radno mjesto može se zaposliti jedna osoba. Uz to, zabrana ne vrijedi za zapošljavanje državnih službenika koji su neophodni za izvršavanje obveza prema Europskoj uniji, kao ni za zapošljavanje namještenika u Uredu za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske.

Tim argumentima na upit tportala u Ministarstvu uprave opravdali su i ovo zapošljavanje. Pojašnjavaju kako će se 799 (663 na neodređeno i 136 određeno) službenika zaposliti zbog nesmetanog obavljanja poslova iz djelokruga državnih tijela dok će ih još 412 (377 na neodređeno i 35 na određeno) biti zaposleno kako bi se ispunile obveze prema Europskoj uniji.

Iako je samo prošli tjedan ministar uprave Arsen Bauk najavljivao smanjenje broja zaposlenih, već ovaj tjedan pojavio se plan za novo zapošljavanje. U Ministarstvu uprave smo stoga upitali koliko se od najavljenih 'odlazaka' iz javne uprave namjerava dopuniti ovim zapošljavanjem, no konkretan odgovor nismo dobili.

'Promatrajući u cjelini upravljanje ljudskim potencijalima u tijelima državne uprave i stručnim službama Vlade Republike Hrvatske, broj umirovljenja i broj planiranih zapošljavanja novih službenika odgovarajućih kompetencija na radna mjesta koja je nužno popuniti iz gore navedenih razloga, može se zaključiti da i dalje postoji vrlo jasan trend smanjenja broja zaposlenih državnih službenika i namještenika posebice s obzirom na višegodišnju primjenu klauzule 2 za 1 (prestanak službe / radnog odnosa za dva zaposlena, zapošljavanje samo jednog državnog službenika)', odgovaraju nam u Ministarstvu, navodeći i brojčano kako se smanjivao broj zaposlenih u mandatu ove Vlade, pri čemu je početkom 2012. bilo 55.037 zaposlenih dok je početkom ove godine ta brojka iznosila 52.747.