SPREMNI ZA NOVU SEZONU

U Istru za Uskrs dolazi 25 do 30 tisuća gostiju

06.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Unatoč ranom Uskrsu, prema dosadašnjim najavama putničkih agencija i hotelijera, Istra za predstojeće blagdane očekuje posjećenost gotovo identičnu lanjskoj. Uglavnom se računa sa 25 tisuća gostiju, koji bi trebali ostvariti oko 70 tisuća noćenja

 Međutim, kako napominje direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević, u te brojke nisu uključeni mali obiteljski hoteli i gosti koji dolaze u vlastite vikendice, što, ako i vrijeme posluži, može rezultirati sa 30 tisuća posjetitelja koji bi mogli tijekom predstojećih blagdana ostvariti 100 tisuća noćenja.

Prošle godine prognoza očekivane posjećenosti bila je nadmašena za 20 posto, no ove godine će biti teže dostići brojke od lani jer Uskrs pada znatno ranije, početkom travnja, dok je lani bio krajem travnja, što je pogodovalo većem broju kampista.

Bakalar i vino za sve građane

Turistička zajednica grada Poreča u suradnji s Bioistrom od 6. do 9. travnja organizira na Trgu slobode program uskrsnog slavlja, u sklopu kojeg na Veliki petak priređuju za građane i posjetitelje domjenak Bakalar i vino – malo, ali fino. U nedjelju gostima će se ponuditi tradicionalni istarski uskrsni doručak za koji je naručeno: 2.000 jaja, 25 kg pršuta, 60 kg šunke, 10 kg sira, 70 litara vina, 3 kg mladog luka, 40 kg pince i 8 kg fritula.

Uz zabavno-glazbeni program na glavnom porečkom trgu, predviđeni su i posebni programi za djecu: happening bojanja 2,5 metara velikog jaja, priča iz Motovuna te uskrsne bojalice. U sklopu programa Sajam na dlanu, svakodnevno od 10 do 19 sati 35 proizvođača iz Istre, Dalmacije i Slavonije imati će na 29 štandova prezentacije i degustacije izvornih hrvatskih delicija.

Provjerili smo kako teku pripreme većih istarskih hotelijera: porečki hotelijer Plava laguna uskrsne blagdane dočekat će s dva otvorena kampa Ulika i Zelena laguna. Hoteli Laguna Park, Laguna Molindrio, Plavi već su otvoreni, dok se hoteli Laguna Materada i Delfin otvaraju dva do tri dana uoči Uskrsa. Prema trenutnom stanju bookinga, očekuju da će u ove blagdanske dane ostvariti oko 9.000 noćenja.

U Riviera Adriji pripremaju se za dolazak oko 6.000 gostiju, najviše iz Italije, Njemačke, Slovenije, Austrije i Hrvatske, koji bi trebali ostvariti oko 20. 000 noćenja. Uz hotel Valamar Diamant s cjelogodišnjim poslovanjem, za Uskrs će vrata otvoriti porečki objekti: Valamar Club Tamaris, Valamar Pinia, Valamar Riviera, Valamar Diamant Residence, hotel Pical te kampovi Lanterna Naturist Solaris Resort, Naturist Istra, kamp Orsera. Također, u Rapcu će raditi hotel Alegro, Valamar Sanfior, Valamar Bellevue Hotel & Residence, hotel Miramar te kamp Marina, na Krku hotel Valamar Koralj Romantic i kamp Ježevac

'Iako Uskrs ove godine nešto ranije kalendarski pada, očekujemo dobru popunjenost u svim tipovima smještaja Arenaturista, a broj noćenja koji će se ostvariti u uskrsnom vikendu prelazi 5.000. To je broj noćenja koji je u apsolutnom broju nešto manji nego za prošlogodišnji Uskrs, ali zbog investicijskih radova na obnovi bit će zatvoreni hotel Histria i turističko naselje Punta Verudela, ukupnog kapaciteta dvije tisuće kreveta, a koji su uobičajeno za Uskrs otvoreni', veli Zoran Vucelić, direktor marketinga Arenaturist hoteli. Dodaje da su im za Uskrs tradicionalno najbrojniji talijanski i slovenski gosti, a odmah ih slijede Nijemci i Austrijanci.

Od prošlog vikenda gostima su na raspolaganju Maistrini hoteli u Rovinju: Lone, Monte Mulini, Eden, Istra, Park, Adriatic i Valdaliso te autokampovi Polari i Valdaliso, dok će za uskrsne blagdane Maistra imati i u Vrsaru otvoren hotel Pinetu. U tvrtki očekuju ostvarenje od oko 12.000 noćenja, odnosno 5.000 dolazaka, i to, kako navode iz Maistrinog marketinga, ponajviše gostiju s njemačkog, talijanskog, austrijskog, slovenskog i domaćeg tržišta, a računaju i da će već za uskrsne blagdane zaposliti oko 500 sezonaca.

Podaci o raspoloživim kapacitetima i blagdanskom bookingu iz umaškog Istraturista do zaključenja ovog teksta nisu dostavljeni. U Novigradu se povodom Uskrsa otvaraju hoteli Maestral i Laguna te kamp Sirena, a kako vele u marketingu Lagune Novigrad, u tih pet dana očekuju da će imati oko 3.500 noćenja u hotelima i 1.200 noćenja u kampu. U hotelu će većinom boraviti gosti iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije, dok će u kampu biti najbrojniji gosti iz Slovenije. 'Prema sadašnjem stanju bookinga i pristiglih rezervacija, očekujemo nešto manju realizaciju u odnosu na prošlu godinu, prvenstveno radi ovogodišnjeg 'ranog' Uskrsa koji pada početkom travnja, no ukupan će rezultat biti u skladu s predviđenim ostvarenjima', kaže Martina Puhar iz odjela za marketing i prodaju turističke tvrtke Laguna Novigrad. Dodaje da je prodaja još u tijeku i da se situacija u svim objektima mijenja iz dana u dan, a ukoliko prognoza vremena bude povoljna, može se očekivati i velik broj 'last minute' rezervacija.