Shyam Saran Negi

U Indiji u 106. godini preminuo prvi glasač nakon stjecanja nezavisnosti

06.11.2022 u 07:50

Bionic
Reading

Čovjek koji se smatra prvim glasačem na prvim izborima nakon stjecanja nezavisnosti Indije od Velike Britanije preminuo je u 106. godini, javio je BBC. Shyam Saran Negi od tog prvog puta glasao je na svim izborima, prenosi BBC.

Zadnji su bili prije nekoliko dana kada je glasao za skupštinu svoje države Himachal Pradesh. Smatra se da je umirovljeni učitelj bio prva osoba koja je glasala u neovisnoj Indiji jer su u njegovoj saveznoj državi birališta bila otvorena pet mjeseci ranije za izbore 1952. kako bi se izbjegao veliki snijeg.

Prvi demokratski izabrani premijer Indije, nakon skoro 100 godina britanske kolonijalne vladavine između 1848. i 1947. godine, tada je postao Jawaharlal Nehru.

Ranije ovaj tjedan dužnosnici Izbornog povjerenstva postavili su crveni tepih za Negija, kada je glasao poštom uoči izbora 12. studenoga.

Indijski mediji su prenijeli da je to prvi put da Negi nije glasao na biralištu, već je zbog lošeg zdravlja odlučio glasati poštom.

Indijski premijer Narendra Modi je u subotu, govoreći na predizbornom skupu, odao počast Negiju, a vlada je objavila da će on biti kremiran uz pune državne počasti u svom selu u Kalpi.

Godine 2014. Negi je proglašen ambasadorom Izbornog povjerenstva čija je uloga bila poticati glasanje.