SEZONA IZA UGLA

U Hrvatsku stiže 500.000 doza cjepiva protiv gripe, poznata i cijena

15.10.2023 u 08:48

Bionic
Reading

Sezona gripa je iza ugla, a u Hrvatsku stiže 500.000 doza cjepiva

'Očekujemo cjepivo krajem listopada. Kad cjepivo dođe, počinje distribucija, tako da vjerujem da bismo mogli početi cijepiti početkom studenog', rekla je za Dnevnik Nove TV epidemiologinja Dijana Mayer.

Sporadičnih slučajeva gripe ima kroz cijelu godinu. Od prvog srpnja do sada prijavljeno je 58 slučajeva. 'Ne očekujemo ništa više dramatično nego inače, spremni smo za sezonu', napomenula je Mayer.

Cjepivo je besplatno za osobe od 65 godina i starije, za kronične bolesnike, uključujući kronično bolesnu djecu, zdravstvene radnike i trudnice. Naručuju ga i ljekarne pa će se moći i tamo kupiti,.

'U naše ljekarne stiže u ponedjeljak. Cjepivo se može kupiti uz liječnički recept što znači da se pacijenti prvo moraju javiti svom liječniku. Cijena će biti oko 14 eura', rekla je za Dnevnik Nove TV magistra farmacije Emilija Horvat.

Sva naručena cjepiva su četverovalentna. 'Četverovalentno cjepivo štiti protiv četiri soja virusa influence kako taj virus jako brzo evoluira i jako brzo se mijenjaju sojevi koji su u optjecaju, Svjetska zdravstvena radi procjenu koji sojevi idu u cjepivo', objasnila je Horvat.