Joshua Zarka

Izraelski dužnosnik: Iran pokušava dopremiti oružje u ili kroz Siriju

15.10.2023 u 08:26

Bionic
Reading

Visoki izraelski dužnosnik optužio je Iran u nedjelju da pokušava otvoriti drugu ratnu frontu raspoređivanjem oružja u ili kroz Siriju dok Izrael pojačava operaciju u Gazi prema jugu. Odgovarajući na objavu na platformi X koja je postavila takav scenarij Joshua Zarka, šef strateških poslova izraelskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je: "Oni (Iranci) jesu."

U izvornoj objavi također je stajalo da su "Izraelci odlučni spriječiti" takav razvoj događaja. Na to je Zarka odgovorio: "Jesmo."

Sirija je optužila Izrael da je zadnjih dana izveo napade na zračne luke u Damasku i Alepu.

Iranski ministar vanjskih poslova sastao se u subotu u Katru s čelnikom Hamasa Ismailom Hanijehom i razgovarali su o smrtonosnom napadu palestinske militantne skupine na Izrael "i dogovorili nastavak suradnje" kako bi se postigli ciljevi skupine, naveo je Hamas u priopćenju.

Tijekom njihova sastanka u glavnom gradu Katara Dohi, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian pohvalio je Hamasov upad u Izrael kao "povijesnu pobjedu" koja je unazadila izraelsku okupaciju palestinskog teritorija.

Iran je u subotu u objavi na društvenim mrežama upozorio da bi situacija mogla izmaknuti kontroli s "dalekosežnim posljedicama", ako se izraelski "ratni zločini i genocid" ne zaustave.

Objava iranske misije pri Ujedinjenim narodima na platformi X uslijedila je nakon što je Axios izvijestio da je Teheran upozorio Izrael u poruci poslanoj preko UN-a da će morati odgovoriti ako Izrael izvede kopnenu ofenzivu u Pojasu Gaze koji kontrolira Hamas.

"Ako se ratni zločini i genocid izraelskog apartheida ne zaustave odmah, situacija bi mogla izmaknuti kontroli i izazvati dalekosežne posljedice - za što je odgovornost na UN-u, Vijeću sigurnosti i državama koje vode Vijeće u slijepu ulicu”, objavila je iranska misija pri UN-u.

Sjedinjene Države rade na tome da zadrže Iran podalje od sukoba, a šira međunarodna diplomacija usmjerena je na sprječavanje njegova širenja posebno u Libanon.