SRPSKE IZBJEGLICE

'U hrvatskom konzulatu ponašaju se bahato i nezakonito'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.08.2014 21:00
  • Objavljeno 20.08.2014 u 20:59
Miodrag Linta

Miodrag Linta

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Medija centar Beograd

Predsjednik Koalicije izbjegličkih udruga u Srbiji Miodrag Linta poslao je otvoreno pismo hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Pusić s pritužbama da se dužnosnici u konzulatima Republike Hrvatske u Beogradu i Subotici ponašaju 'bahato i nezakonito'.

U pismu ministrici Pusić, koje prenose beogradski mediji, Linta podsjeća da je 6. lipnja pisao i predsjedniku hrvatske vlade Zoranu Milanoviću i opisao mu primjere takva ponašanja.

Linta u pismu ministrici Pusić tvrdi kako 'dužnosnici u konzulatima u Beogradu i Subotici i dalje kontinuirano provode pritisak na prognane Srbe da, ako imaju državljanstvo Srbije i srpsku osobnu iskaznicu ili izbjegličku iskaznicu odjave prebivalište i ponište hrvatsku osobnu iskaznicu'.

'Pri tome se prema prognanim Srbima ponašaju bahato i iznose neistine da nemaju pravo na dvije osobne iskaznice', piše Linta.

On tvrdi kako je, prema podacima njegove udruge, u proteklih 12 mjeseci 'više od 30.000 prognanih Srba bilo izloženo takvom ponašanju u konzulatima'.

U pismu Linta ukazuje da zakon o prebivalištu omogućuje svakom hrvatskom državljaninu koji ima prebivalište u Hrvatskoj i važeću hrvatsku osobnu iskaznicu, a živi u inozemstvu, da može prijaviti privremeni odlazak izvan Hrvatske na pet godina te na taj način imati dvije osobne iskaznice, tj. srpsku i hrvatsku, ako živi u Srbiji.

Linta pita zašto zašto MVEP nije poslao upute ministarstva unutarnjih poslova RH konzulatima u Beogradu i Subotici da ih primijene ili, ako ih je poslalo zašto veleposlanik RS u Beogradu 'nije inzistirao da njegovi podređeni u konzulatima u Beogradu poštuju navedene upute?'.

Hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu nije željelo komentirati navode iz Lintina pisma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!