BIRALIŠTA SE OTVARAJU U 7

U Hrvatskoj se sutra održavaju lokalni izbori

16.05.2009 u 08:17

Bionic
Reading

Birališta se otvaraju u 7 sati, a zatvaraju u 19 sati do kada traje i izborna šutnja tijekom koje je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata i njihovih procjena

U Hrvatskoj se sutra održavaju peti po redu lokalni izbori od neovisnosti, na kojima nešto više od četiri milijuna birača bira predstavnike lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela za iduće četiri godine, a prvi put neposredno će birati općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te njihove zamjenike.

Birališta se otvaraju u 7 sati, a zatvaraju u 19 sati do kada traje i izborna šutnja tijekom koje je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata i njihovih procjena.

Nakon 19 sati dopuštena je objava izlaznih anketa, odnosno ispitivanje javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju.

Na izborima oko 4,08 milijuna birača na 6591 biračkom mjestu bira ukupno 866 članova županijskih skupština i 51 člana zagrebačke Gradske skupštine, te 2206 članova gradskih i 5343 općinskih vijeća.

Za 21 županijsku skupštinu i zagrebačku Gradsku skupštinu, te za 126 gradskih vijeća i 427 općinskih vijeća ukupno su podnesene 2982 kandidacijske liste na kojima je 46.324 kandidata.

Za županijske skupštine podneseno je 125 lista s 5361 kandidatom, za zagrebačku Gradsku skupštinu 28 kandidacijskih lista s 1428 kandidata, za gradska vijeća 821 kandidacijska lista sa 14.175 kandidata, a za općinska vijeća 2008 kandidacijskih lista na kojima je 25.360 kandidata.

Građani neposredno biraju 429 općinskih načelnika i 435 njihovih zamjenika, 126 gradonačelnika i 194 zamjenika, 21 župana i 42 njihova zamjenika, te zagrebačkog gradonačelnika i dva njegova zamjenika - ukupno je podneseno 1970 kandidatura.

Birači će kandidate za općinske načelnike i gradonačelnike zaokruživati na bijelim listićima, kandidate za župane na plavim, a liste za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine na roza i smeđim biračkim listićima.

U Gradu Zagrebu glasači će birati i predstavnike u vijećima četvrti i mjesnim odborima.

Izbore organiziraju županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva, dok će njihov rad nadzirati Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Općinski načelnici, gradonačelnici, župani i zagrebački gradonačelnik biraju se većinskim izbornim sustavom u kojem cijelo područje općine ili grada, županije ili Grada Zagreba čini jednu izbornu jedinicu, a kandidati moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ukoliko niti jedan kandidat ne dobije većinu glasova u prvom krugu izbora, u drugi krug izbora, četrnaesti dan nakon dana održavanja prvoga kruga, idu dva kandidata s najviše glasova iz prvog kruga. U drugom krugu izbora izabran je kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali.

Članovi predstavničkih tijela biraju se proporcionalnom izbornom metodom, a cijelo područje općine ili grada, županije ili Grada Zagreba čini jednu izbornu jedinicu. Pravo na sudjelovanje u diobi mjesta u predstavničkom tijelu jedinice imaju liste koje na izborima dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača.

DIP će, kako je najavljeno, sutra izvijestiti o tijeku izbora i odazivu birača do 11 i 16 sati.