'VIDI' PUN MJESEC

U Hrvatskoj otkriven 'vukodlak među biljkama'

23.04.2015 u 12:01

Bionic
Reading

U Hrvatskoj i Grčkoj otkrivena je jedina za sada poznata vrsta biljke koja za svoje preživljavanje, poput nekakvog biljnog vukodlaka, potpuno prati lunarne cikluse

Puzava kositernica Ephedra foeminea, biljka bez cvijeta bliska četinjačama i cikasima, koji su nalik na palme, tijekom noći izlučuje malene prozirne kapi slatke tekućine kojima privlači noćne kukce oprašivače. Kuglice izlučuju stožasti ženski organi u kojima se stvaraju sjemenke. Ako oprašivač sleti na kapljicu, ženski će stožac kroz tekućinu apsorbirati polen koji je sa sobom donio i tako će doći do oplodnje.

Znanstvenicima je trebalo dosta vremena da primijete da biljka slijedi Mjesečeve mijene. Istražujući neobičnu biljku, Catarina Rydin i Kristina Bolinder sa Sveučilišta u Stockholmu uočile su da se kapljice javljaju u isto doba svake godine. No kada su 2013. obišle biljke koje su proučavale u Hrvatskoj i Grčkoj, neugodno su se iznenadile vidjevši da na njima nema malih prozirnih bisera.

'Nakon bezuspješnog tjedna u Grčkoj, tijekom kojeg nismo vidjele oprašivače, bile smo jako neraspoložene pa smo odlučile da ćemo radije otići na večeru umjesto da opet idemo na polje', rekla je Rydin. 'No iznenada smo doživjele eureku jer smo na fotografijama od prošle godine vidjele Mjesec, za razliku od mraka koji smo tada doživjele', pojasnila je.

Ideja da postoji veza između polinacije i lunarnog ciklusa u početku je krenula kao šala. No kada su znanstvenice istražile prikupljene podatke, sve se savršeno posložilo – otkrile su 'vukodlaka među biljkama'.

Poznato je da pun mjesec utječe na aktivnosti brojnih životinja, među kojima i ptica, rakova, kukaca i koralja. No puzava kositernica je prva biljka kod koje je zabilježena ovakvo ponašanje.

Znanstvenici za sada ne mogu objasniti kako Ephedra foeminea zna da je Mjesec pun. Jedno moguće objašnjenje je da nekako osjeća intenzitet Mjesečeve svjetlosti ili registrira utjecaj promjena u gravitaciji.